Сред сирийските бежанци в Турция е фиксирана кожна лайшманиоза, заболяването може да проникне в Европа, пишат медиите.

 

(Лайшманиозите са група трансмисивни протозойни заболяване при човека и бозайниците, които се характеризират с тежки поражения на вътрешните органи или поражения на кожата и лигавиците (кожна и кожно-лигавични форми). Причиняват се от едноклетъчните паразити от родLeishmania. Преносители на възбудителите на заболяването са пясъчни мухи, бел.ред.)

 

Болестта, която се проявява под формата на язви на кожата, оставящи след себе си по човешкото тяло дълбоки белези, е фиксирана в лагера за мигранти в град Низип, в южна Турция, лейшманиозата е диагностицирана сред няколко стотин бежанци, пише Daily Mail.

 

Лидерите на страните-членки на ЕС и премиерът на Турция Ахмет Давутоглу на 18 март сключиха споразумение, договаряйки се за връщането на всички нелегални, пристигнали през Турция в Гърция, в замяна на безвизов режим за турските граждани, 3 млрд евро и приемане в ЕС на сирийските бежанци от Турция.

По-рано премиерът на Белгия Шарл Мишел заяви, че исканията на Турция по мигрантското споразумение с ЕС е шантаж.

 

В Брюксел на 7 март се състоя среща между ЕС и Турция по проблемите с нелегалната миграция и възможното влизане на Турция в ЕС.

 

ЕС и Турция се договориха за основните принципи за общото решаване на бежанската криза и планираха визова либерализация през юни.

Но в момента ЕС изразява съмнения за скорошната отмяна на визите.

 

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова Турция да се откаже от сплашването на ЕС с гръмки изявления с цел постигане на желаемия резултат по преговорите за либерализиране на визовия режим.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ;