Великобритания разглежда възможността да изпрати хиляди военнослужещи, танкове и артилерия в Естония, Латвия и Литва в рамките на новата програма на НАТО, съобщи Times, позоававайки се на военни източници.

 

По-рано министърът на външните работи на Великобритания Филип Хамънд заяви, че в рамките на засилването на алианса в региона НАТО може да разположи 4-5 батальона на базата на ротация в страните от Източна Европа. По данни на вестник Wall Street Journal,САЩ могат да изпратят в страните от Балтика два батальона, още по един батальон могат да предоставят на въоръжените сили на Германия и Великобритания.

 

Според данни от Times, Лондон планира да изпрати танкова тактическа група която ще е комплектована с танкове и артилерия. Въпросът ще бъде окончателно решен на срещата във Варшава.

 

Освен това, алиансът разглежда възможността да разположи складове с танкове и друго тежко въоръжение в Източна Европа, за да се завиши отбранителната способност на НАТО.

 

По-късно заместник държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че НАТО ще разположи в Източка ЕВропа на ротационна база четири хиляди военнослужещи.

 

Генералният секрета на алианса Йенс Столтенберг съобщи, че командването на НАТО препоръча да се разположи многонационален батальон в няколко страни в Източна Европа, но решението за числеността и точните места на дислокацията ще бъдат приети на срещата на НАТО през юли.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ;