Украйна намери «язвителен отговор» на настойчивите припомняния на Русия за 3-милиардния дълг, пише Financial Times:
«Не трябваше да завоювате страната ни. Ако не бяхте го направили, сега щяхте да си получите парите».
Такъв контрааргумент има намерение да представи Украйна на затегналото се съдебно дело в Лондон.
Подобен защитен аргумент пред съда е напълно допустим, считат професорите по право, в случай на победа, обаче, Украйна ще стане първата от малкото страни, които са успели да оправдаят неплащането на дълговете си.
В последните няколко години задлъжнелите страни представяха в съда различни поводи, за да им се простят дълговете — ЮАР отказваха да плащат дълга си от времето на апартейда, а Ирак — дълга на Саддайм Хюсеин, — но нито една от тях нямаше успех.
През 2008 г. Еквадор успя да избегне плащанията, обявявайки, че предишният режим, който е натрупал дълговете, е бил чудовищен и незаконен.
Победата на Еквадор през 2008 г. е само рядко изключение, отбелязва изданието.
Киев има намерението да изгради защитата си около «анексията» на Кримския полуостров и участието на Русия в конфликта в източна Украйна.
Според украинското правителство, присъединяването на Крим и подкрепата на сепаратистите доказва, че Москва се опитва с икономически, политически и военни методи да дестабилизира Украйна, за да я направи неспособна да изплати дълга си.
Доцентът по право към Университета в Северна Каролина Марк Вайдемайер нарече спора на Москва с Киев «уникален».
«Руско-украинският заем и събитията, които последваха, са напълно нетипични, — каза той. — Спорът на Русия с Украйна затяга политическия и военния конфликт, скрит зад обикновения спор по договора…Решението ще зависи от политическите, икономическите и военни съображения, а не от юридическите такива».
Съдебното дело рискува още повече да затрудни изпълнението на минските договорености, опасява се изданието.
Константин Павлов

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;