САЩ обвиниха Испания в това, че тя предава интересите на НАТО, пускайки в своите пристанища руски военни кораби, пише The Times.

 

Миналата седмица американските конгресмени предложиха да се внесе поправка в Закона за националната отбрана. Тя ще задължи Пентагона да се отчита пред конгреса за държавите-членки на НАТО, които предоставят пристанищата си на руските военни кораби, се казва в статията.

 

Авторът на поправката е конгресменът-републиканец Джо Питс.

 

Предложението е внесено на фона на това, че Испания уж е разрешила на «десетки руски миноносци и подводници да се установят на нейна територия», в частност в анклава в северна Африка Сеута, която се намира на няколко километра от британската военна база в Гибралтар.

 

От 2011 година в испанско пристанище са влезли «минимум 57 руски военни кораби, субмарини и десантни кораби», посочва изданието.

 

«Разрешението, което Испания е дала на руските военни кораби да влизат в пристанище Сеута, подрива единството на НАТО. Страните от целия свят разрешават на Русия да разпространява военната си мощ като й позволяват да се ползва от топлите пристанища. НАТО трябва да има обща стратегия, за да забрани това», — заяви Джо Питс в интервю за The Times.

 

По-рано недоволство във връзка със заходите на руските военни кораби в Сеута изразиха депутати от Европарламента.

 

През март 2011 година парламентаристите изискаха от върховния представител на ЕС по международните въпроси Федерика Могерини да провери, не нарушават ли тези заходи режима на санкциите срещу Русия. Сред депутатите, които са изпратили обръщението са националистите от Католония и Фландрия, а също представителите на Полша и прибалтийските републики.

 

Руското посолство в Мадрид на свой ред изрази удивлението си по темата.

 

«Тези заходи на руските военни кораби се осъществяват след получаване на съответното разрешение, в пълно съответствие с международното и вътрешното законодателство», — отбелязаха от дипломатическата мисия.

 

За последен път руски военен кораб — атомната подводница «Новороссийск» — е влизала в Сеута през август миналата година.

 

През април 2014 година в испанското пристанище е спирал големият противоподводен кораб «Вице-адмирал Кулаков», а също два танкера — «Дубна» и «Сергей Осипов», напомня изданието.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;