Русия реанимира едновременно два авиационни проекта — възражда се производството на Ил-96 и на Ил-114.

 

Вице премиерът на Русия Дмитрий Рогозин сподели по повода, че «е взето умно технологично решение за създаването на базата на Ил-96 на най-различни модификации, в това число далекомагистрален широкофюзелажен самолет».

 

Според него, модификацията на Ил-96 ще обезпечи потребностите на руските компании напълно до създаването на руско-китайския широкофюзелажен самолет.

 

«Това ще позволи на нашите компании да направят избор в полза на руската авиационна техника, а не да купуват Боинг и Еърбъс», — счита Рогозин.

 

За да затвори цикъла около самолетите само с родно производство, Русия въвежда и регионалния самолет Ил-114 и 64 — пътнически. Според Рогозин, на съвещанието в Сочи под ръководството на Путин е било взето решение да се отделят допълнителни финансови средства за тези два авиационни проекта.

 

Рогозин припомни, че в най-близко време в Иркуск ще се осъществи излитането на средномагистралия самолет МС-21. Според него, до края на тази година този самолет ще бъде вдигнат в небето.

 

Всички тези разработки ще позволят на Русия да се откаже от масовото закупуване на чужди самолети.

 

«Няма да има никакво покупки, именно затова се взети тези решения. Ако нашите авиационни компании ги оставим без родно производство, то те ще купуват чуждестранни самолети. Чия ще бъде вината за това? Тяхна? Не, наша».

Константин Павлов

 

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;