«Русия не се занимава в Сирия с решаване проблемите на кюрдите, това е работа на правителствата на тези страни, в които живеят кюрдите», заяви президентът на Русия Владимир Путин.

 

«Ние не се занимаваме с това. Това въобще не е наша работа. Това е работа на кюрдския народ, на правителствата на тези страни, в които живеят компактно кюрди», — заяви Путин пред журналисти в Атина, отговаряйки на въпрос, как действията на Русия в Сирия могат да допринесат за решаването на кюрдския проблем.

 

«В Сирия ние се занимаваме с борба с терористичните организации и съхранение легитимната структура на властта, с това там нищо да не рухне, за да не видим и на територията на Сирия повторение на либийския сценарий или нещо още по-лошо — сомалийските събития. Ето това не искаме да допуснем», — добави той.

 

Според него, Русия е «в контакт по този въпрос с много партньори, включително с американските».

 

«Имаме постоянен диалог, в някои близкоразположени страни контактите ни са два пъти в денонощието, сутринта и вечерта. Има и преговорен процес», — отбеляза Путин.

 

Той подчерта, че ръководителите на МВнР постоянно обсъждат въпроса, а също спецслужбите и министерствата на отбраната.

 

«Процесът е налице. Той трябва да бъде доведен до логичния си край, до началото на мирния процес, до регулирането на проблема с политически средства. Всячески ще се стремим към това», — завърши руският президент.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;