Корабостроителите от Зеленодолския завод на името на Горки пуснаха по вода втория кораб от втората партида фрегати «Гепард-3.9», предназначени за ВМС на Виетнам, съобщи предприятието.

 

Междуправителственият договор за доставката на втора партида фрегати бе подписан през октомври 2012 година. Държавният договор между  «Рособоронэкспорт» и ОАО «Зеленодолски завод А.М. Горки» бе подписан през февруари 2013 година и през септември се състоя церемонията по създаването на първата партида фрегати «Гепард-3.9».

 

Тържественото пускане във водата на първия кораб от втората партида фрегати се състоя през април 2016 година.

 

В «Зеленодолският завод Горки» се състоя тържествена церемония по пускането на вода на втория кораб от втората партида фрегати «Гепард-3.9», проектиран от «Зеленодолското проектно-конструкторско бюро» и предназначен за ВМС на Виетнам», — се казва в съобщението.

 

Фрегатите «Гепард-3.9» са предназначени за боба с въздушни, подводни и надводни противници, разузнаване на надводната и подводна обстановка, разполагането на мини, съпровождането и охрана на конвои, охрана и патрулиране по държавите граници, борба с контрабандата, бракониерството и пиратството, а също оказване на помощ на бедстващи морски съдове и спасяването на хора.

 

Според информация от Зеленодолското проекто-конструкторско бюро, фрегатата «Гепард-3.9» е с водоизместимост около 2.2 хиляди тона, снабдена е със съвременно ракетно-артилерийско, авиационно, противоподводничарско и радиотехническо въоръжение, а също с минно и противовъздушно оръжие, средства за външна и вътрешнокорабна връзка, транслация, зрително наблюдение и звукова връзка.

 

По-рано генералният директор на Зеленодолския корабостроителен завод Горки Ренат Мистахов съобщи, че третият «Гепард» ще бъде изпратен във Виетнам през август, а четвъртият — през септември 2016 година.

 

Първата двойка фрегати от типа «Гепард-3.9» бе предадена на ВМС на Виетнам през 2011 г.

 

Понастоящем страните обсъждат строителството в Зеленодолск на трета двойка кораби от този тип за ВМС на Виетнам.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;