Действията на САЩ по засилване на НАТО са насочени срещу мнимата заплаха, те трябва да се оценяват не по друг начин, а като подготовка към реална война, заяви в предаването на Джон Батчелор американският професор по Русия Стивън Коен.

 

Според него, това, което се случва между Русия и НАТО, вече не е толкова студена война, колкото предварителен етап към пълноценен конфликт.

 

Професорът подчертава, че именно САЩ са позволили ситуацията да отиде толкова далеко, че Русия «само реагира».

 

«Това, което виждаме — това е подготовка за война. Не сме имали подобна ситуация от времето на Карибската криза, поне не на такова ниво»,  — отбелязва професорът.

 

 

Той припомня, е военният алианс има намерение да разположи около границите на Русия десетки хиляди войници в режим на постоянна ротация, а също ракети с ядрени бойни глави, танкови бригади и системи ПРО (противоракетна отбрана, бел.ред.) — последното Русия го възприема като особена заплаха.

 

 Неотдавна НАТО откри база на ПРО в Румъния, а след няколко години още една такава база ще се появи в Полша.
Стивън Коен задава въпроса, защо САЩ подтикват конфликта с Русия към подобно безпрецедентно ниво. Той отново прави препратка към изявлението на министъра на отбраната на САЩ Аштън Картър, той заяви, че НАТО се засилва на фона на «путинската агресия».

Подобна гледна точка имат много от представителите на Запада и редица медии, в частност вестник  New York Times.

 

«Задавам си въпроса: каква е тази агресия на Путин, която провокира тази нова ескалация?», — отбелязва Коен

 

Преди две години, според него, Западът също е имал повод да говори за някаква агресия, свързана със ситуацията в източна Украйна, макар професорът да подчертава, че това е спорен момент. Русия не е завземала нито една страна, никого не е заплашвала, обяснява Коен.

 

 

Според него, това, че Путин уж заплашвал страните от Прибалтика не е нищо повече от мит и «военна пропаганда».

 

Основните медии на Запада напълно подкрепят настоящата позиция на САЩ и НАТО. При тях не може да се намери противоположната гледна точка или критика по разширяването на алианса, твърди професорът.

 

А ако няма противоположна гледна точка, то никой не може да спре процеса и всичко това може да се превърне в пълноценен военен конфликт с Русия, разсъждава професорът.

 

Той обръща внимание върху още един момент: според него, основният мотив за разширяването на алианса, който неотдавна включи в редиците си Черна гора, е не въпросът за сигурността, а въпросът за печалбата.

 

Коен пояснява позицията си: армията на страната, приета в НАТО, трябва да съответства на неговите стандарти.

 

Голяма част от военната техника на НАТО се произвежда в САЩ- следователно, новият член на НАТО се превръща в потребител на продукцията на американския военно-промишлен комплекс.

 

Някои хора считат, че идеята за разширяването на НАТО от самото начало е била житейска кауза за американските военни компании.

 

«Най-добрият начин да формираш свой пазар е да завземеш чуждия пазар и да го заставиш  да купува един-единствен продукт»,  счита Коен.

 

«Не искам да казвам, че всяко решение, свързано с Русия във военен план, е оплетено в печалбата на военно-промишления комплекс — не искам да твърдя това, защото не знам, истина ли е или не  е. Но знам точно, че печалбата от разширяването на НАТО е в рамките на милиарди, дори трилиони долари», — добавя американският експерт.

Митко Бомбата

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;