Президентът на САЩ Барак Обама изпрати до конгреса доклад за политиката по сдържането на противниците в космоса.

Писмото му е до ръководителите на комитетите по въоръжените сили и палатата на представителите. То бе разпространено от Белия дом.

 

В обръщението се отбелязва, че докладът е резултат от сътрудничеството на различни министерства.

 

«Неговата задача е занижаването на рисковете за САЩ и съюзниците в космоса, а също защита и запазване на правата, достъпа, възможностите, използването и свободата на действията на Съединените Щати в космическото пространство. Успехът изисква многогодишни усилия от страна на всички министерство и ведомства, разчитам на вашата подкрепа», отбелязва Обама, обръщайки се към законодателите.

 

По-рано Пентагонът обвини Русия и Китай в натрупване на потенциал за атака над САЩ в космоса. Особена тревога у американските военни предизвиква съдбата на спътниците.

 

Тогава изявленията на Министерството на отбраната на САЩ експертите свързаха със формирането на поредния военен бюджет, чрез който Пентагонът се стреми максимално да увеличи членовете и параграфите, на базата на които ще се осъществи противопоставянето срещу мнимата заплаха.

 

Ръководителят на комитета по отбрана на Русия Владимир Комоедов нарече изявленията на Вашингтон «блъф».

 

Москва нееднократно е предлагала да се демилитаризира космическото пространство.

 

През април ръководителят на външното министерство на Русия Сергей Лавров обеща, че Русия няма първа да разположи оръжие в космоса.

 

МВнР на Русия също отбеляза, че разполагането на ядрени сили в космоса може да доведе до неконтролирана надпревара във въоръжаването.

 

В края на миналата година Русия внесе съответния проект за разглеждане в Генералната асамблея на ООН по същата тема, който документ бе блокиран от САЩ.

 

Руските и китайските космически разработки се разглеждат от САЩ като заплаха. Това, видите ли, било удар по американците от космоса.

 

А реалността е следната: Пентагонът продължава да купува от Русия космическите двигатели РД-180, за да осъществява орбиталната си дейност.

 

Така отбранителната способност на САЩ с помощта на руските технологии НЕ се разрушава, а укрепва.

 

Системите за космическо базиране — GPS, спътниците за връзка и разузнаване — са основа на бойното управление на въоръжените сили на САЩ във всяка точка на планетата.

 

Без тях ще са напълно безполезни роботизираните комплекси, безпилотните самолети и други видове американско оръжие.

 

Да, космосът може да бъде поле за постоянно и взаимоизгодно международно сътрудничество, а не арена на военни космически битки, ако американците се откажат от нелепите си подозрения и претенции за земна и космическа хегемония.

Още повече, че зависимостта на космическите програми на САЩ от руските двигатели за ракетоносителите е безалтернативно парафирана за години напред.

Ако в обозримо бъдеще се случи още по-сериозно изостряне на международните отношения, т.е. ако се окажем на прага на бойни действия, Русия трябва да запази своите орбитални системи и да унищожи средствата за космическо базиране на противника.

 

Но по същество Русия нито има нужда от война, нито някога е искала да води война!

 

Русия не обича войната, но може да се защитава, като думата може считайте, че е написана с големи букви.

 

Всъщност, всички орбитални космически апарати, които имат военно предназначение, се нуждаят от защита, но защита, която съответства на РЕАЛНОСТТА, а не на ИЗМИСЛЕНАТА опасност.

 

На САЩ им се привиждат НЕОЧЕВИДНИ заплахи!

 

Неочевидните заплахи за САЩ вече са в низка околоземна и геостационарна орбита…

 

За целта те следят орбиталните обекти на противника си чрез програмата Space Fence.

 

Американците засилват защитата на спътниците си, правейки ги по-устойчиви, способни да не дават дефекти, от които се предполага, че ще се възползва врагът. Или които дефекти уж е създал този враг.

 

В пари всичко това изглежда не просто внушително, а потресаващо…мащабно.

 

Само за 2016 година Пентагонът планира да изхарчи за космически програми 27 млрд долара, 2 милиарда от които ще насочи за «контрол над космическото пространство», т.е. абсолютно секретни настъпателни програми.

 

А колко би било добре тази огромна държава САЩ най-накрая да се замисли и заработи за мира на земята, а не за подготовката на бойни действия по цялата планета, а сега и в космоса!

 

Всъщност, обективни основания за подготовката за Трета световна война липсват.

 

Независимо от опитите на някои страни от Запада де демонизират, изолират и задушат Русия, позициите на братушките на международната арена де-юре и де-факто са съвършено безупречни!

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;