Наблюдавайки ситуацията в региона, може да се предположи, че в Алжир вече се замислят над това, какво чака страната в политически план в условията на цялата тази демонстрация на сила. А войната за власт и влияние в Алжир, както се вижда, съвсем скоро ще се разгори, отчитайки това, че сред заинтересованите играчи от различни страни фигурират Франция и САЩ, чиято цел е да поставят начело на страната свои съмишленици.

 

Аналитикът на алжирския информационен портал  impact24.info Омар Бенбехти счита, че трябва да се отчита още едно действащо лице — Русия, която на този етап стои в страни и наблюдава случващото се. Експертът дава за пример ситуацията в Сирия, където «огромната роля от вероломството» и периодичните бомбардировки на Франция, САЩ и техните «спътници» в региона спретнаха истинска сеч.

 

Москва реши да се намеси и с операцията си сложи край на този «‘чудовищен спектакъл», тогава всички бяха поразени и вече считат, че «не си струва да играеш домино зад гърба на мечката».

 

Западът направи всичко, за да може режимът в Сирия да падне, но това така и не се случи.

 

В случая с Алжир Русия счита, че техните позиции «са близки или съвпадат» и се надява на по-нататъшно развитие на стратегическото партньорство. Тогава дали на Москва ще й стигне само ролята на страничен наблюдател, задава въпрос авторът.

 

След своето «гръмко» вмешателство в Сирия, Москва знае, че тя трябва да следи бдително региона, включително и Северна Африка, където Алжир играе «определяща роля». Така че Русия, очевидно, няма да иска да остане встрани.

 

Важно е да се разбере, особено от тези, които се надяват да поставят на власт своите «протежета», че в самия Алжир никога нищо не се решава без военните и Генералния щаб, а те не са близки с Франция и САЩ, а именно с Русия.

 

Затова нейното участие в по-нататъшната съдба на страната не бива да се изключва.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;