Сборната команда на Русия по лека атлетика следва да бъде отстранена от участието в Олимпиадата-2016 в Рио Де Жанейро, ако комисията на Световната антидопингова агенция (WADA) потвърди обвиненията за наличие на допинг в русия спорт, пише ръководителят на Американската антидопингова агенция (USADA) Травис Тайгарт в статия за The New York Times.

 

Според мнението на американския спортен чиновник, това ще бъде справедлива стъпка за защита на атлетите от другите страни, «‘чисти от допинг». Решението за участието на руските лекоатлети в Игрите трябва да бъде взето от Международната асоциация на лекоатлетическата федерация на 17 юни.

 

Но дори ако спортистите бъдат отстранени — за USADA и това ще бъде малко.

 

Следва да се проведе тотално разследване на руския спорт, а за целта трябва да се дадат по-широки пълномощия на Ричард Маклерън, се казва в статията.

 

Тайгарт счита, че WADA до днес не разследва активно допинг-скандалите в руския спорт и е изгубила доверието на световна общественост.

 

Според американския чиновник, комисията, занимаваща се с разследването на възможните допинг-машинации по време на ОИ-2014, трябва да проведе подробни интервюта с осведомителите, треньорите на отборите, спортистите и сътрудници в лабораториите. Екипът на Макларън трябва да има достъп до всички данни.

 

Освен това, комисията трябва да обърне внимание и на съобщенията за намесата на ФСБ при тестовете на руските спортисти, уверен е авторът на статията.

 

Ако WADA открие каквото и да е препятствие при разследването си в навечерието на олимпийските игри, «цялата руски делегация за неопределен срок трябва да бъде отстранена не само от Олимпиадата през 2016 година, но и от всички международни състезания», — отбелязва Тайгарт.

 

Тази забрана, според американеца, ще бъде свалена само тогава, когато Русия се съгласи на пълно сътрудничество с комисията на Макларън, провежда строги допинг-тестове и бъдат стартирани санкции.

 

«Русия не може да очаква, че ще участва в състезанията, ако тя отказва да предостави на антидопинговите чиновници пълен достъп до атлетите», — пише ръководителят на USADA

 

Независимата комисия към Световната антидопингова агенция (WADA)  през ноември 2015 година обвини Русия в нарушаване на антидопинговите правила и препоръча на Международната асоциация на лекоатлетическата федерация (IAAF)  да отстрани руските спортисти от състезанията, в това число от Олимпийските игри през 2016 година, пише изданието.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;