Град Рака след неговото освобождаване от терористите ще влезе във  «федеративната система» в северна Сирия, заяви пред РИА Новости Хариб Хесо, представител на сирийската Партия на демократичния съюз в Иракски Кюрдистан.

 

«Демократичните сили на Сирия, състоящи се от кюрдски и арабски отряди, по-рано обяви за началото на операцията по освобождаването на Рака — неофициалната столица на групировката ИД. Настъплението се подкрепя от коалицията начело със САЩ, която нанася удари по бойците в Сирия и Ирак.

 

Понеже щурмът над Рака се води от «Демократичните сили на Сирия», то е логично след неговото завземане градът автоматично да влезе в демократичната федеративна система, създадена от нас в северна Сирия», — заяви Хесо.

 

 

Според него, «режимът на Башар Асад няма да може с нищо да се противопостави на това».

 

 «Сирийската армия не участва в щурма на Рака, тя се намира далеко на юг от «столицата» на терористите», — заяви Хесо.

 

 Представителят на кюрдите поясни, че щурмът ще се извършва едновременно от три страни. В момента основните боеве се водят на север от Рака — съюзниците се опитват да отрежат региона от Турция, от чиято територия ислямистите получават подкрепления и боеприпаси. Според Хесо, след тази «подготвителна операция» ще започнат активните действия по останалите направления.

 

Федеративният регион Северна Сирия бе провъзгласен през март на територията на сирийски Кюрдистан и в съседните райони. Официален Дамаск реагира рязко срещу федерализацията на страната. Международната общност, в това число Русия и САЩ, също нарече тази стъпка преждевременна.

По-рано официалният представител на въоръжените опозиционни «Демократични сили на Сирия» заяви, че въпросът за включването на Рака в кюрдския федеративен район ще се реши от сирийците след освобождаването на града, САЩ не дадоха никакви обещания по този въпрос.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;