Бившият президент на Югославия Слободан Милошевич съвсем съзнателно се е тровил сам по време на пребиваването си в затвора на Международния наказателен трибунал за бивша Югославия. Това заяви бившата прессекретарка на екс-прокурора на МТБЮ Флоранс Артман в интервю за хърватския седмичник  Express.

 

Според версията на Артман, Милошевич е вземал «препарата рифампицин, който някой му е доставял в килията».

 

Това е лекарство за лечение от проказа, което е известно с това, че понижава действието на лекарствата за хипертония, които лекарства били предписани на Милошевич от лекарите в МТБЮ.

 

«Той можеше лесно да умре от това, но това не беше неговата цел. Той искаше само да влоши състоянието си. Милошевич осъзнаваше какво приема, защото от това лекарство пикочта става червена, от което е повече от ясно, че той със сигурност е знаел какво прави», — каза Артман.

 

Според нея, Милошевич е планирал влошаване на състоянието си, за да бъде временно освободен за лечение в родината му, откъдето е искал да избяга в Русия.

 

Според нея, стратегията на Милошевич се е състояла в следното: да избяга от обвинителния акт и да не остане в историята в качеството си на държавен глава, признат за виновен за геноцид.

 

Милошевич умира в затвора в МТБЮ на 11 март 2006 година.

 

Артман отбелязва, че в подобна ситуация днес се намира и бившият командващ армията на босненските сърби генерал Ратко Младич, обвинен от МТБЮ за военни престъпления и престъпления срещу човечеството

 

«Съдебният процес върви към края си, Младич ще се опита да се изплъзне преди произнасяне на присъдата. Кой казва, че Младич ще оцелее? И кой казва, че след това, което се случи с Милошевич, на Младич ще му бъде позволено да замине на лечение в Русия?», — добави тя.

 

Адвокатът на Младич Миодраг Стоянович заяви, че подобно сравнение е подло и злобно.

 

«Молбата ни е да бъде разрешено лечението на Младич в Москва, но този въпрос все още не е решен. Трибуналът и до днес не е отговорил нищо, защото не са постъпили гаранции от Русия»,  цитира думите на Стоянович изданието Б92.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ;