Ислямска държава, Ал Кайда, събитията в Сирия и Ирак, за които говорихте, а нима Русия е още по-голямата заплаха? Ето Китай на островите, той натрупва военен контингент там, навсякъде заплахи!

 

Джеймс Ставридис, адмирал, морски офицер в оставка, бивши командващ силите на НАТО, сътрудник в Университета Тафтс: Считам, че това може да се формулира така: върна се съперничеството между държавите. Считахме след края на студената война преди 20 години, че в бъдеще в света ще има по-голямо взаимодействие и сътрудничество. Но виждаме възраждането на Русия, виждаме как Китай действа агресивно в Южно-Китайско море.

 

Не мисля, че ще се оттласнем назад към пълномащабната студена война, но ние с Русия ще имаме по-прагматични отношения. Ще са налице повече точки на противодействие и едновременнно ще има области, в които можем да си сътрудничим.

 

Т.е.може да се каже, че Владимир Путин, ако изберат Тръмп….,че той в даден етап ще бъде «заклет приятел», така ли?

 

Дж. Ст.: При тях двамата има обща склонност към политиката, основана на силата…

 

Това ще бъдат работни отношения с Путин ли? Ние трябва ли да им се противопоставим или трябва да ги приемем?

 

Дж. Ст.: Мисля, че всеки път, когато общуваме с човек, който служи на противоположни на ценностите на твоята страна, то се появява съществен проблем. В тази категория поставям Путин.

 

Той не е сам. Кой от световните лидери не се противопоставя със своите интереси на нашите?

 

Дж. Ст.: В действителност болшинството са с нас.

 

Мислите ли?

 

Дж. Ст.: Считам, че ходът на историята работи за нас.

А Путин не?

 

Дж. Ст.: Той определено не.

 

 

 Т.е. да работиш за матушка Русия и да утвърждаваш нейното господство — това е противоположност на американските… , а не може ли да има симбиоза?
Дж. Ст.: Мисля, че ще открием области, в които можем да си взаимодействаме: борбата с наркотиците, борбата с тероризма, борбата с пиратството, вероятно също в Арктика, контрол над въоръжението, но се появяват и такива точки, в които сме задължени да противодействаме на Русия. Например — да влизаш навътре в Украйна и откъсваш парче от тази страна.
А Китай по-страшен ли е? Или не?
Дж.Ст.: Китай не ме плаши. Той има проблем с демографията, неговата икономика се сблъсква с множество призиви — вие това го знаете по-добре от мен.
Той също се държи с нас много твърдо.
Дж.Ст.: Тяхната игра е по-дълга.
 Те ще ни бият икономически, ако не успеят по военен начин.
Дж.Ст.: Те играят дълга игра, ние трябва към се подготвим за това. Но, според мен, страна, която ще има по-сериозна роля през XXI век в стратегически план, ще бъде Индия, а не Китай.
Това може да се обсъди.
Дж.Ст.: Това е така, защото тяхната демография не играе в тяхна полза. А китайската ще натисне Китай надолу.
В ефир на 23 май 2016 г.
Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ;