Турският лидер Реджеп Ердоган в последно време твърде силно се вълнува за репутацията си.

 

Разбираемо е: многобройните доказателства за сътрудничеството му с Ислямска държава, нарушаването свободата на словото, безобразното издевателство над кюрдите в собствената му държава, национализирането на печатни издания, премахването преди броени дни на депутатския имунитет на прокюрдските народни представители…

 

Всичко това не остава незабелязано от световните медии.

 

А и проблемите с Европейския съюз са постоянни. Канцлерът на Германия Ангела Меркел е през един-два дена гостенка на Султан Ердоган, но…напрежението между ЕС и Анкара продължава да расте.

 

Ердоган час по час заплашва, извива ръце, прилага почти древни султано-харемски методи, за да постигне така желаното влизане на страната му в бленувания Европейски съюз.

 

На фона на всичко това Ердоган е под непрестанната паника, че някой ще го свали от власт.

 

Разбираме го, коварството, двуличието, лицемерието и ударите в гърба са залегнали в гените в резултат на многовековното им приложение по време на любимата му Османска империя.

 

И такааа, Ердоган реши да се обкръжи вече САМО от роднини и близки приятели. Това е положението. Няма вече писачи на книги и стратегически не знам какво си от рода на Давутоглу, да му се мотаят в краката и да си позволяват да критикуват божественото му слово.

 

Който имаше някакви илюзии, че в Турция все пак има зачатъци на някаква ембрионална форма на демокрация, да ги забрави и зачеркне от блогородното си джентълменско съзнание.

 

Ердоган се нуждае САМО от хора, които безпрекословно му козируват, подкряпят и най-безумните му идеи и, разбира се, го държат на величайшото президентско кресло, избърсвайки праха от подметките на падишаха…

 

Който с отвори устата — изхвърча.

 

Както новороден комар бива усмъртен от кихавицата на пиян бозаджия.

 

Така новият председател на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието е действащият министър на транспорта Бинали Йилдирим.

 

Според конституционните пълномощия новият премиер на Турци има една седмица, за да представи на президента и парламента новото правителство и да огласи програмата му

 

Що се касае до отношенията между Русия и Турция, то те, според Москва няма да се променят.

 

«Доколкото Йилдиим се счита за близък до настоящия президент човек, то той ще играе по спуснатите му правила. Освен това, самият Ердоган навлезе достатъчно дълбоко в собствената си антируска риторика. Той отказа да се извини за инцидента със сваления руски самолет, защото се страхува, че ще се изложи. Така Ердоган изгори сам мостовете на Анкара към Москва. Така че никакви промени в руско-турските отношения няма да има», — заяви първият заместник председател на комитета по международни въпроси към Съвета на Федерациите Владимир Джабаров.

Така турският тиранин се превърна в открито безжалостен диктатор.

 

Всичко в страната му принадлежи. И министрите, и парламентът, и военните, и медиите, и жена му с кърпата на главата, и нефтът, който влиза от ИД, и …гълъбите в гълъбарника на дядо Юсюф са негови, ако ги поиска.

 

Подобна власт в XXI век  все по-често плаши и предизвиква недоумението на световната общественост.

 

Посягайки на свободата на словото, Ердоган взе под пълния си контрол средствата за масова информация, дори се присегна към европейските журналисти…

 

Но това не му е достатъчно, трябва му цялата власт.

 

За целта Ердоган трябва да преформатира страната и да я превърне в президентска република.

 

Затова оттук нататък той ще бъде обкръжен САМО от верни песове.

Митко Бомбата

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;