Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг продължава да нагнетява обстановката преди предстоящата среща на алианса, която ще се проведе на 8-9 юни във Варшава.

 

В интервю за Полското радио Столтенберг заяви, че тази среща ще бъде ПРЕЛОМНА, а ръководството на блока ще приеме «ключови решения за това, как да се адаптира към новата ситуация в сферата на сигурността».

 

За какви решения говори Столтенберг?

 

Това вече не е тайна за никого.

 

Става дума за засилване на военното присъствие на алианса в Централна, Източна Европа и страните от Балтика.

 

Според думите на генералния секретар на НАТО, това ще бъде «многонационално присъствие» на военни сили, което ще даде «ясен сигнал, че нападението над една страна ще бъде тълкувано като атака над целия блок НАТО».

 

«Някои съюзници — САЩ, Великобритания, Германия — вече декларираха, че ще бъдат в първите редици на тези, които ще укрепват тези сили», — добави Столтенберг.

 

Да, той отказа да уточни детайлите, позовавайки се на това, че експертите все още ги обсъждат.

 

Ето какво мисли по повода доцентът от факултета по световна политика към МГУ Ломоносов Алексей Фененко:

 

«Това е окончателен отказ от Основополагащия акт на НАТО, който поне формално сдържаше експанзията на алианса до момента.

 

Не е изключено, че първите стъпки в тази посока ще бъдат направени във Варшава.

 

Москва нееднократно отбелязва, че Русия няма интерес да ескалира напрежението, но е принудена да отговори АДЕКВАТНО на действията на Запада.

 

В същото време, в западните средства за масова информация се появиха съобщения за това, че новата «преломна» политика предизвиква РАЗКОЛ сред членовете на блока.

 

В частност, Германия и Франция призовават към диалог с Русия преди свикването на Съвета Русия — НАТО.

 

Столтенберг, като най-послушното псе на Вашингтон, се прави, че НЕ Е чул остатъците от здрав разум сред лидерите на Франция и Германия.

 

Дали ще си направят съответните изводи ръководителите на тези две държави, предстои да видим.

Митко Бомбата

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;