24 май- славяните по целият свят празнуват Денят на славянската писменост и култура, почитайки паметта и делото на светите братя Кирил и Методий, които подариха на целия слявянски свят азбуката, станала основа за писмеността на славянската цивилизация.

 

В чест на най-големия славянски празник, България с гордост и достойнство, излезе да почете денят, в който празнуваме просвещението-празникът на азбуката, на учителите и просветителите- гордостта от великото дело на светите братя. На 24 май целия свят произнася «България» с особено уважение, а за всеки българин, празникът е онова чувство на любов и преклонение, на гордост, нетленост- » и ний сме дали нещо на света». 24 май посрещнаха в Русия, Белорусия, Македония, Сърбия, Черна Гора и в още славянски страни.

Но празникът на славянската писменост и култура е роден във България и тук го посрещаме с особена любов, гордост и радост.

 

Шествия, водосвети, празнични литургии, камбанен звън, цветя и букви, учители и ученици- България на 24 май се преобрази в истинската си същност.

 

 

Представяме малка част от празничниния ден в снимки и видео от София, и морската столица Варна.

 

0

 

 

01

 

10

 

 

12

 

 

17

 

 

20

 

 

 

22

 

 

 

25

 

 

18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Честит празник! Честит 24 Май- Ден на Славянската писменост, българската просвета и култура!

 

 

В Началото бе Словото
И Словото бе у Бога,
И Словото бе Бог.
То в началото бе у Бога.
Всичко чрез Него стана
и което е станало,
нищо без Него не стана.
В Него бе живота,
и живота бе Виделина
на человеците.
И Виделината свети
в тъмнината и
тъмнината я не обзе.

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;