Американските военни са разтревожени от действията на руските и китайските ВВС, заяви за  USA Today командващият военно-въздушните операции на САЩ генерал Хърбърт Карлайл.

 

«Опасенията ни са свързани с възраждащата се Русия и крайно агресивния Китай», — отбелязва в интервюто генералът.

 

Според него, Москва се опитва да осъществи контрол над Източна Европа, а Пекин — в Южно-Китайско море.  Генералът добавя, че САЩ имат намерение да останат в тези региони.

 

 

«Те се опитват да направят така, че там да ни няма нас. Тогава само те ще контролират тази част от международното въздушно пространство. Считам, че ние не можем да допуснем да се случи това», — заяви Карлайл, добавяйки, че «ще отговорим, ако те действат агресивно и рисково».

 

Вестникът пише, че рискът е голям, защото всеки сблъсък във въздуха завишава вероятността от влошаване на отношенията между ядрените държави. Карлайл подчертава, че за да се предотврати ръстът на напрежение, трябва постоянно да се поддържа контакт с руските и китайските военни.

 

В последно време се случиха няколко въздушни инциденти с участието на американски самолети. На 17 май китайските изтребители прихванаха разузнавач на ВВС на САЩ над Южно-Китайско море.

 

Преди това американските пилоти провериха бдителността на Русия — военно-транспортният самолет-разузнавач  RC-135V се приближи до крайбрежието на Калининградска област.

 

В края на април подобен случай бе фиксиран около бреговете на Камчатка, когато изтребителят МиГ-31 излетя, за да прихване патрулен самолет Р-8 Посейдон на ВМС на САЩ.

 

Пентагонът нарече действията на военните «небезопасни и непрофесионални».

 

От Министерството на отбраната на Русия отговориха, че пилотите спазват всички международни правила за използване на въздушното пространство.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;