Анкара заплашва да замрази всички споразумения с ЕС, ако Брюксел продължава с политиката си на «двойни стандарти», заяви съветникът на президента на Турция Йегит Булут в интервю за телевизия TRT.

 

Булут отбелязва, че Анкара може да замрази реализирането на Митническия съюз. Турският представител не уточни претенциите на страната си към ЕС.

 

В началото на май Еврокомисията предложи да се свалят визовите ограничения за гражданите на Турция, ако Анкара до края на юни изпълни останалите условия на ЕС.

 

ЕС иска прилагането на мерки за предотвратяване на корупцията, провеждане на преговори по оперативното споразумение с Европол, съдебно сътрудничество с всички страни-членки, преразглеждане на законодателството за борба с тероризма.

 

 

Официалният представител на лидера на Европарламента по-късно съобщи, че законодателният процес по отмяна на визите ще започне едва тогава, когато Анкара изпълни всички искания на ЕС без изключение.

 

След това президентът на Турция Реджеп Ердоган обвини ЕС в двуличие и заяви, че няма да се разстройва, ако ЕС не свали ограниченията за гражданите на неговата страна.

 

Отмяната на визите е част от споразумението за бежанците, сключено между Анкара и Брюксел през март.

 

Турция трябва да изпълни 72 искания на Европейския съюз.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ;