Силите на подкрепяната от САЩ в Сирия антиправителствена опозиция в района на Алепо се намира и действа «разслоено» с бойците от екстремистките групировки.

 

Официалният представител на държавния департамент Марк Тонър призна това на традиционния брифинг за журналисти.

 

«Да, разбира се, в определена степен там има наслагване, разслояване — както искате, така го наречете — сред тези групировки, — каза той. — И затова е абсолютно жизнено важно те ясно да се разграничат — къде е «Ан-Нусра», а къде е заслужилата доверие опозиция».

 

Преди началото на брифинга САЩ решително осъдиха поредното насилие в Сирия в района на градовете Джабла и Тартус.

 

Взривовете бяха поставени на автобусни спирки и в болница, те станаха причина за смъртта на няколко десетки човека. Отговорност за терористичния акт поеха ислямистите.

 

Тонър бе попитан, не следва ли от това, че правителствената войска в Сирия с подкрепата на Русия действат абсолютно правилно, бомбардирайки позициите на «Джебхат ан-Нусра».

 

«Това е част от продължаваща се дискусия, — отговори американският дипломат. — Те продължават да нанасят такива удари, а ние продължаваме да говорим, че те бият по силите на опозицията.

 

«Но вие не можете да разделите кой какъв е от опозицията», — продължи да настоява журналист.

 

«Бих казал, че това е призив за нас, — отговори Тонър. — Признаваме наличието на този призив и работим над това, за да му отговорим».

 

Тонър призна: «САЩ осъзнават, че «Ан-Нусра» e омерзителна» и законно може да бъде мишена за Русия.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;