Ситуацията между Русия и НАТО се връща в тези времена, които останаха далеко назад, заяви прессекретарят на президента на Русия Дмитри Песков.

 

«Съдейки по риториката, организацията стремително се връща в тези времена, които, както ние мислехме, вече са останали далече назад, но, за съжаление, това е същността на НАТО…По всичко личи, че в недрата си тази организация здраво пази точно тази риторика, която ние погрешно мислехме, че е останала в миналото», предаде РИА Новости изявлението на Песков.

 

«НАТО е продукт от времето на конфронтацията. Това е инструмент, създаден за конфронтация. Доколко такъв инструмент, създаден изключително за конфронтация, може да допринесе за гарантиране на общоевропейската стабилност, това е спорен въпрос. Ние, както и преди, за съжаление констатираме разширяването на присъствието на НАТО, експанзията на НАТО към границите на Русия.

 

Това предизвиква тревога в Москва. В същото време, без всякакво съмнение, това е причина за достатъчно предсказуеми, последователни и планомерни стъпки на Москва за гарантиране на своите собствени интереси и своята сигурност на този фон», — каза Песков.

 

През март министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу сподели, че Русия е принудена да реагира на нарастващия военен потенциал на НАТО в Европа, в това число в непосредствена близост до руските граници.

 

В началото на май министърът заяви, че в Западния военен окръг ще бъдат създадени две нови дивизии и една дивизия — в Южен за противодействие на нарасналите сили на НАТО около руските граници. Според Шойгу, действията на САЩ и НАТО, в това число създаването на инфраструктура около границите на Русия, принуждават страната да предприеме адекватни ответни военно-технически мерки.

 

На 19 май американският политолог, експертът по Русия професор Стивън Коен заяви, че подобно огромно съсредоточаване на вражески войски около руските граници не е имало от времето на нахлуването на нацистка Германия през 1941 година.

 

Коен подчерта, че Русия само реагира на действията на НАТО — и има пълното право на това. Той припомни, че Путин е запазил самообладание и е заявил в прав текст: действията на НАТО представляват заплаха за страната му. Алиансът при това има наглостта да се оплаква, че Русия «премества своите войски близо до НАТО».

 

«Разбира се, че ще направи това, защото НАТО понастоящем е около руските граници», — поясни Коен.

Митко Бомбата

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;