«Голямата седморка» няма място в XXI век.

«Това е аномалия, която не носи никаква полза в международните отношения», пише Forbes.

 

42-та среща на «Голямата седморка», насрочена в края на май в Япония трябва да бъде последната в историята, пише Жан-Пиер Леман за изданието.

Първата среща на G7 се състоя през 1975 г. във Франция. Тогава държавите от Запада със силни икономики се противопоставяха на Съветския Съюз.

 

Ръководството на Франция в онези години се надяваше, че ако лидерите на водещите икономики в света се съберат заедно, то те ще успеят да укрепят взаимното доверие, ще започнат заедно да решават актуалните проблеми.

 

В първите 10-15 години «седморката» доказа своята ефективност пред света.

Но когато светът започна да се променя, а Западът престана да заема лидерски позиции, G7 изгуби смисъла на съществуването си.

 

Своята непригодност на международната арена организацията показа още през 1998 г. Според Леман, вкарването на Русия в организацията е било политическа стъпка, която в годините, когато страната не е била с добра икономика, може да се счита за икономически нецелесъобразна.

 

«Но двуличието и лицемерието на Запада в тези 16 години надминаха себе си, когато през юни 2014 година Русия бе изключена от G8 заради Крим, — пише Леман. — Руската намеса в Крим е нищо в сравнение с незаконното американо-британско нахлуване в Ирак през 2003 година, ако говорим за негативно влияние, за права на човека, за нарушаване на международното право». 

 

 

А ако говорим за убийствата, за издевателствата, за бежанците и прочие от Ирак?!

 

Макар някои страни от «седморката», главно Франция и Германия, да бяха против нахлуването в Ирак, нямаше никакви опити да се спре тази агресия от страна на Великобритания и САЩ», — отбелязва авторът на статията.

 

Понастоящем «Голямата седморка» е рудиментирал орган, «абсурдна аномалия» на миналото.

Нейна алтернатива би могла да бъде «голямата 20-ица», където страните от Запада няма да могат да диктуват на останалия свят своя дневен ред, подчертава Леман.

Деспина Папаризу

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;