Британският генерал Сър Ричард Ширефф описва в книгата си сцени от войната между НАТО и Русия през 2017 година, съобщи вестник Financial Times.

 

Рецензентът на книгата на генерала «2017. Войната с Русия» («2017: War With Russia: An Urgent Warning From Senior Military Command»), е старши научният сътрудник на Кралския Обединен институт по отбранителни изследвания Шашанк Джоши отбелязва, че преди оставката си преди две години Ширефф е заемал един от главните постове в ръководството на НАТО — той е бил заместник на Върховния главнокомандващ обединените Въоръжени сили на алианса в Европа.

 

Идеята  за книгата си генералът описва достатъчно просто — «политическите и военните решения, които ние вземаме сега и които вече сме взели, в момента ни тласкат към бъдеща война с Русия». Според Джоши, произведението на Ширефф има и литературни качества, това е динамичен техно-трилър — своеобразен боен призив към Запада.

 

«Книгата излива цялата натрупана злоба не към Москва, а към лондонските и берлинските политици «полупацифисти», които, според Ширефф, са морални пигмеи пред лицето на настъпващата заплаха», — счита Джоши.

 

Книгата изобилства с примери, демонстриращи злобно тържество. Почти във всеки филм за Джеймс Бонд има епизод, в който злодеят старателно описва грандиозния си план, разобличаващ и порочността на персонажа, и източника на неговата уязвимост.

 

Речта на злодея в книгата прави препратка към персонаж, олицетворяващ президента на Русия Владимир Путин.

 

Неговите стратегически планове са «да се увеличи потокът от бежанци в Турция с помощта на бомбардировки на граждански обекти и с това още повече да увеличи натиска над ЕС».

 

В книгата на Ширефф немските лидери са изобразени като апологети на Москва, отбелязва Шашанк.

 

«В Германия можем да разчитаме на послушни глупаци, които вярват на това, което са прочели за Русия в списание Шпигел», — хвали се измисленият министър на външните работи на Русия.

 

Представителят на Германия в НАТО жадно поглъща шоколад, преди да наложи вето над приетите спешни мерки за отбрана.

 

Посланикът на Гърция — авторът дори не се е опитал да маскира екс-министъра на финансите на Гърция Янис Варуфакис, «зациклен в православното братство между Атина и Русия».

 

Генералът се нахвърля и върху правителството на Дейвид Камерън — в книгата си Ширеф представя премиера на Великобритания като човек, който шикалкави пред задълженията си пред НАТО даже при завземането на Либия.

 

«Не бива да се страхуваме от Русия и всякакви там съкращения на нашето въоръжение, — казва той. — защото ние сме защитени от независимия ядрен потенциал Trident».

 

В книгата е и американският президент — жена — тя е с «оцветени побелели коси», обича «да подчертава своята женственост с това, че носи пола».

 

Преводачката спира да превежда описанието на безумната книга на този американски генерал: Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;