Нека зададем един тестови въпрос със затворен отговор.

 

След всичкото заключване и следене на експерти и преписвачи, след камери и видеоекрани за наблюдение на тазгодишната матура по български език и литература, бяха анулирани 33 работи на ученици за преписване и ползване на мобифони.

 

През 2015 г. на същата матура — без заключване и следене, без 4000 камери и видеоекрани за наблюдение, за същите провинения бяха анулирани… 34 ученически работи.

 

Т.е. ефективността на полицейските супермерки на Кунева е около нула процента.

 

Колко процента от разходите за матурата е цената на въпросните 4000 камери?

 

За мерките на МОН срещу престъпните ученици се изписаха килограми макулатура.

 

Никой не се задълбочи обаче в сериозния въпрос — защо децата преписват, вместо да учат като хората уроците си и да покажат на изпита знания, а не да мишкуват?

 

Отговорът е многопластов, както се казва. Но поне три причини са на повърхността.

 

Първо, цялото битие на обществото показва на тези деца, че да знаеш няма смисъл, защото от знания пари не се изкарват.

 

Мангизи и престижни позиции се трупат с мишкуване — днес с пищова на матурата, утре със съответните връзки с някого от властта на различни нива, който ти връзва в кърпа твоето доходоносно политическо или шуробаджанашко назначение.

 

Второ, тези деца не са учили литература в училище и не са чели книжки — те са зубрили псевдонаучния «дискурс» на  литературознанието, което всъщност се съдържа в учебните им програми и в учебниците и изисква не четене на произведения, а преповтаряне на синекдохи, поанти и социокултурен контекст.

 

Това е една от основните причини децата да не четат — покрай литературознанието, което никога няма да им трябва и което не разбират, те намразват и самата литература.

 

Те не знаят какво пише в «Под игото», но е трябвало да научат от «Радини вълнения» как се излиза от конфликтни ситуации.

 

Щото това било практически важно за живота им оттук нататък. Не Вазов.

 

Трето — интернет отучи децата да говорят, те не умеят да изразяват мисли, 4атят и толкова.

 

Какъв български език!

 

Абсурдна е глупостта, която онзи ден чух от бившия министър Даниел Вълчев в една телевизия — видите ли, и при социализма имало неграмотни, ама ги криели.

 

Глупост, защото през 1990 г. прословутите модератори на унищожителния ни преход Ран и Ът написаха за образованието ни само един пасаж:

 

«Българското образование е водещо в Европа, не пипайте образованието си, то има нужда само от козметични промени».

 

А при първото си участие в международните измервания на знания децата ни в началото на 90-те години бяха на първите места в света, сега според PISA половината са неграмотни и са на последно място в Европа по знания!

 

Има и четвърто, пето, десето обяснение.

 

Иначе днес е 24 май и възроденият народ, ако не е по вилите си в почивните дни, тръгва да си тананика, че «науката е слънце».

Велиана Христова

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;