Едва ли не ежедневно се появяват доказателства, че либералният световен ред в последните 70 години се разрушава, пише Washington Post.

 

Русия и Китай се опитват да прекроят света «по своя ограничен образ и подобие». В същото време в Европа на фона на миграционната криза и страха пред глобализма расте популярността на десни партии.

 

Радикалната групировка Ислямска държава безчинства в Близкия Изток. А в самите САЩ кандидатът за президент Доналд Тръм привлича милиони привърженици, говорейки срещу основите на американското лидерство.

 

Всичко това ще бъде невероятно изпитание за следващия американски лидер. На него ще му трябва храброст и способност да взема сложни решения, за да запази либералния световен ред.

 

Според доклада на Центъра за нови методи за охрана на сигурността на САЩ, този световен ред е достоен за съхранение, та благодарение на него «милиони хора престанаха да живеят в бедност, разпространи се демократичната форма на управление, в продължение на много години беше избегната катастрофална война между великите държави».

 

Тези «впечатляващи постижения» трябва да получат нова подкрепа от САЩ и Европа, счита изданието.

 

Според авторите на доклада, много хора в света се страхуват от намаляващата роля на Америка и «не споделят ценностите на Русия и Китай, отхвърлящи демокрацията и човешкото достойнство».

 

Вашингтон е длъжен да се опита да интегрира Китай в традициите на либералния световен ред, едновременно набирайки сили, за да се противопостави на завладяването от Пекин на територии в Южно-Китайско море, се отбелязва в статията.

 

Стабилизацията на Украйна и икономическата помощ ще я направи «жизнено важна крепост срещу подривните действия» на Москва.

 

САЩ не трябва да жалят време  и средства за ликвидирането на Ислямска държава и спирането на войната в Сирия.

 

«Световното лидерство изисква Америка да се движи във всички тези посоки и да се съпротивлява на повърхностните популистки призиви да се затвори в себе си» , — завършва Washington Post.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;