ВАРНА, 23 май- Нюз Фронт. В навечерието  на най-славянския празник — 24 май Денят на славянската писменост и култура, красивата ни морска столица, посреща с истински празник на духа, с десетото издание на международния фестивал » Славянска Прегръдка», превърнал се в културна традиция, не само за Варна, но и за гостите на града от различни държави.

Десетият юбилей на фестивала протича в дните 22- 25 май, като тържественото откритие се състоя в зала Пленарна на Община Варна.

Тази година в десетото издание на международния фестивал участват над 60 поети от България, Русия, Сърбия, Украйна, Полша, Беларус, Литва, Македония, Хърватия, Черна гора, Словения, Словакия, Гърция, Румъния, Република Сръбска (Босна и Херцеговина)Великобритания, Германия, Канада.

 

 

 

12

 

 

 

 

 

Елка Няголова-  славянската гордост на Варна, основател и председател  на Славянска литературна и артистична академия, главен редактор на списанието за литература, изкуство и общество „Знаци, която на 19 май 2016 получи заслужената  Награда «Варна»  на Международна творческа организация „Славянска литературна и артистична академия“ – най -високия приз на Варна,  за 10-годишна литературна дейност и художествен превод, за изключителен принос за популяризирането на българската литература по света, за утвърждаването на варненските културни практики и автори, откри празника духовността и славянското приятелство.

 

 

 

 

 

 

15

 

 

 

 

 

„Ваши превъзходителства, скъпи гости, скъпи приятели от различни краища на света, включително и от много далече, от Канада чак.

Скъпи приятели от голямата и безбрежна държава на духа…Добре сте ми дошли, в слънчева, в красива, и в знаеща как да обича Варна!

Уважаеми приятели от публиката,

Уважаеми художници, артисти, сподвижници, радетели на славянството- и най-високия ранг: Приятели,

Добре сте ми дошли и Ви благодаря сърдечно за подкрепата във всичките…(пауза от вълнение)…тези години, защото всеки от Вас сложи своето цвете в този истински и неподправен, в този родов, славянски венец.

В руския език има едно понятие: Поклон до земли!. Във българският- звучи почти по същия начин: Поклон до земята! Към всички Вас, които с прегръдката си стоплихте тези десет години, и заедно можахме в тези десет години да се събираме тук на варненския бряг, превърнал се във бряг на славянството, за да направим нашия общ поклон пред светите братя Кирил и Методий.

> И с течение на времето тази прегръдка ставаше все по-голяма, все повече ръце се преплитаха в нея, все повече поети идваха от близо и далече, все повече стихове се раждаха за тази славянска прегръдка и за Варна, все повече послания се правеха през тези десет години към  света…за това какво е славянството.»

 

 

 

 

 

 

7

 

( В средата — Карен Алексанян— автор на идеята и създател на проекта « Двора на Кирилицата» в Плиска)

16

( Коста Базитов- заместник кмет на Варна с поздравление към Елка Няголова и » Славянска Прегръдка )

Началото на » Славянска Прегръдка» и 10 години днес

» 11 Държави учредителки- с днешна дата: филиали и структури в 19 държави по света, застъпени всички славянски езици.

Над 60 заглавия на славянски поети преведени на български, и съответно български поети преведени, във библиотечната поредица на » Славянска Прегръдка».

Над 150 славянски автори влезли в нашия език, чрез преводите, които Славянска Академия прави в нашите специализирани издания, всяка година около 35 до 40 български автори, които влизат в другите славянски езици и публикувани в съответните страни.

И още- фестивал » Славянска Прегръдка» без прекъсване, но не само тук, защото тези прегръдки се случват на много места още.

Случват се в Москва, Варшава, Хърватия- там на две места се правят, даже на 3, в Република Сръпска, в Черна Гора..много са, не мога всички да изброя в никакъв случай, но важното е, че пътуваме  един към друг, думите ни пътуват една към друга.

А думите, думите са като цветята пре пролетта…»

Кой стои зад тази » Славянска Прегръдка»

Славянска Литературна и Артистична Академия, учредена на една голяма кръгла маса в СОК Камчия, където през 2007 година 11 държави сложиха подписите си на учредителния протокол.

Община Варна, с всички кметски ръководства до сега- една приемственост, която трябва да бъде подчертана, зашото Община Варна припозна този фестивал в семейството на фестивалите и като свой.

С подкрепата на Фонд Култура.

Фонд » Устойчиво Развитие за България, предвождан от г-жа Станка Шопова, Икономически Университет, град Варна, Съюз на Българските Писатели.

В навечерието на светлия славянски празник 24 май, случването на десетия международен фестивал » Славянска Прегръдка», достойно и ярко напомни за силата на духа и славянските връзки, събирайки посланниците на славянството в празник за душата.

Прозвучаха песните » Една българска роза» в изпълнение на прекрасната Оля Василенко, невероятния Арсений Арсов изпълни настръхващо » Мама», децата на Варна прочетоха » Азбучна молитва», а Отец Василий поздрави всички с православното » Христос Воскресе и даде благословията си.

Прозвучаха поздравителни адреси: от българската гордост в голямата международна политика, г-жа Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО, от градоначалника на Загреб Милан Бандич, от много други държави, включително и специално приветствие от руският външен министър Сергей Лавров, което прочете Генералният Консул на Русия във Варна, Негово превъзходителство Сергей Николаевич Лукьянчук.

 

 

 

 

 

( Благодарим на колегите от Rapan.bg  за предоставеното видео)

17

Генералният консул на Варна Сергей Лукьянчук и Владимир Масалов — председател на  Литературно- творческо обединение към Външно министерство на  РФ » Отдушина», поет, Секретар на Съюза на писателите на Русия.

18

Генералният консул на Варна Сергей Лукьянчук и Карен Алексанян- автор и създател на » Двор на Кирилицата»

20

( Арсений Арсов и Свилен Стоянов)

19

Славянска Прегръдка, 2016, Варна- Откриване на Фестивала.

Закриването на фестивала ще се състои в Двора на Кирилицата в Плиска, като в програмата са включени, вечерен спектакъл с много и разноезична славянска поезия- » Пред факела на словото», красива музикална програма, историческа възстановка, официално връчване на наградите от международния поетичен конкурс » Летящо перо».

 

 

 

Честит Празник!Честит 24-ти май!
Да пребъде делото на Светите братя Кирил и Методий, техните ученици и далновидността на княз Борис I!

 

 

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;