АНТИ НАТО протест в Чикаго
АНТИ НАТО протест в Чикаго

Част от държавите-членки на НАТО, преди всичко Германия и Франция — публично изразяват недоволството си от американските планове.

 

С това си недоволство те провокират разкол в блока.

 

Разколът е свързан с това, че лидерството на САЩ в Североатлантическия алианс трансформира НАТО в онази организация, каквато беше тя в годините на Студената война.

 

С други думи, превръща се в чисто военен блок, с явно изразен противник в лицето на Русия.

 

Германия и Франция не одобряват това.

 

Политиците в Германия, например, считат, че разногласията с Русия са налице, но компромис може и ще бъде намерен. Те са убедени, че желязна хватка около врата на Русия не е добър вариант.

 

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг извика спешна среща на НАТО, при това преди официално обявената такава през юли във Варшава.

 

Така се демонстрира, че уж Вашингтон и Москва са се договорили. И когато на срещата във Варшава се появят възражения от страна на съюзниците срещу сериозната милитаризация на НАТО, американците ще кажат: нека да не нагнетяваме страховете, с Русия не всичко е така драматично. Ние имаме механизми за търсене на компромис с руснаците — Съветът Русия-НАТО. Така, грубо казано, американците ще се опитат да баламосат Германия и Франция.

 

Настоявайки за спешно свикване на Съвета, американците преследват и друга цел.

 

Те разбират, че с нарастващия конфликт с Русия интензивността на полетите на американските военни самолети, в това число разузнавателни, някои от които започнаха да си бръмчат съвсем около руските граници, ще нараства.

 

Това означава, че броят на инцидентите между руските военни самолети и американските такива, както и корабите, ще се увеличават.

 

Съвсем ясно е, че при подобна обстановка нараства вероятността пилотите на двете противопоставени сили да вземат неправилни решения.

 

Е, това съвсем лесно може да се случи, ако на някой пилот не му издържат нервите и натисне 2-3 копчета…

 

В подобна обстановка САЩ и НАТО спешно се нуждаят от споразумение с Русия, за да се минимизират всички потенциални рискове.

 

Ако САЩ и НАТО съвсем съзнателно НЕ постигнат подобно споразумение с Русия, изводът е само един:

 

Очаква ни нова Световна война!

Митко Бомбата

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;