Новата, втора от началото на украинската криза — среща на Съвета Русия-НАТО може да се състои още преди планирана дата за юлската среща на алианса във Варшава. Това заяви в петък, 20 май, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

 

Защо алиансът се опитва скоростно да проведе заседанието на Съвета Русия-НАТО и как ще се премени балансът на силите след срещата във Варшава?

 

 

Инициативата СПЕШНО да се свика Съветът Русия-НАТО е свързана с това, че на срещата на алианса във Варшава ще бъдат одобрени решения, след които ще е крайно трудно, почти невъзможно да се извършват каквито и да било договорки с Москва.

 

Нещо повече, тези решения касаят не само разширяването на алианса.  Както знаем, процесът започна съвсем не вчера, но понастоящем вече има форма на устойчива тенденция.

 

Да, на тази среща Грузия ще получи статуса на квазипартньор извън блока — подобна формулировка, според алианса, най-малко ще раздразни Русия.

 

Проблемът, обаче, е в друго.

 

След срещата във Варшава НАТО ще получи шанс сериозно да увеличи военното си присъствие в Европа.

 

Само припомняме, че още на 25-ата среща на алианса в Чикаго през 2012 година беше приеха трикомпонентна система на военния потенциал на НАТО с опора върху ядреното оръжие, ПРО…На Варшавската среща ще се обсъждат плановете за развитието на всички тези компоненти.

 

 

Става дума за плановете на САЩ да разположат 20 най-нови ядрени бомби В61-12 в Германия в авиобаза Бюхел, а в перспектива в Турция и Италия.

 

Новата бомба наистина превъзхожда всички съществуващи аналози, независимо от това, че нейната мощност, според военните, не е  твърде сериозна — до 50 килотона.

 

Нейните преимущества не са само в точността, но и в увеличената далекобойност.

 

В61-12 може напълно да замени настоящите модификации бомби със свободно падане от арсенала на САЩ и да бъде поставена в самолети — както от стратегическата, така и от тактическата авиация.

 

Чрез заменянето на тактическото ядено оръжие на САЩ в Европа с В61-12 американският арсенал ще придобие статуса на стратегически.

 

За Русия този статус представлява сериозна заплаха.

 

 

Най-главно е, че на срещата във Варшава американците ще поставят въпроса за механизма за приемане на екстренни решения вътре в алианса- както стратегически, така и оперативни. Американските експерти вече открито говорят, че принципът на консенсуса не е добър в настоящата ситуация, когато на НАТО ще му се наложи да взема бързи решения във военната сфера буквално на куц крак, да вдига под тревога Силите за бързо реагиране и т.н.

 

Ще се предложи принципът на консенсуса да бъде заменен с друг — по-ефективен в настоящата обстановка.

 

Ако новият модел за вземане на решения в НАТО бъде подкрепен, а и вкаран в действие, НАТО ще се превърне в МОНОПОЛ, чийто решения ще взема САЩ, а станалите страни-членки ще са задължени безпрекословно да изпълняват задокеанските решения.

 

В този случай Вашингтон официално ще получи в рамките на НАТО статуса на «партньор по-равен от равните».

 

Този статус може да се търпи само от нищожества.

 

Всички знаем кои са нищожествата.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;