Изборите в Донецката и Луканската области ще бъдат една от темите, планирани за телефонния разговор между президента на Украйна Петро Порошенко с канцлера Ангела Меркел и президента на Франция Фр. Оланд, съобщи украинското издание ZN.UA.

«Провеждането на избори в неконтролируемите територии и въпроса за амнистиите не са слизали от дневния ред. Очаква се, че местната кампания на ОРДЛО (отделните райони Донецка и Луганска области, бел.ред.) ще бъде една от темите, планирани за днешния телефонен разговор на Петро Порошенко с канцлера на Германия и президента на Франция. Предполага се също, че в резултат на беседата Меркел по-късно ще уведоми Владимир Путин», — съобщава изданието.

Съобщава се също, че другата важна тема на разговора между тримата лидери трябва да бъде мандатът и числеността на бъдещата международна полицейска мисия в Донбас.

Очаква се, че този въпрос ще се обсъжда в неделя на срещата на G7 в Япония.

«На този етап Русия не е дала съгласието си за разполагане на въоръжен контингент под егидата на ОБСЕ в ОРДЛО, но изрази готовност този въпрос да се обсъди. Което вече може да се счита за малка дипломатическа победа, постигната с посредничеството на САЩ. Вашингтон успя да смекчи и позицията на Берлин, който по-рано бе против подобна стъпка», — се казва в статията на изданието.

За въоръжената мисия на ОБСЕ настоява Порошенко, но в резултат на срещата на министрите на външните работи на «нормандската четворка», която се състоя на 11 май в Берлин, министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров даде да се разбере, че Москва не вижда необходимост от разширяване на мандата на мисията.

Според него, Киев обяснява въоръжените наблюдатели с необходимостта да се даде възможност за свободна агитация преди изборите. Но Москва е убедена, че може да се гарантира провеждането на изборите без каквато и да било военизирана структура.

Властите в Украйна през април 2014 година започнаха военна операция срещу самопровъзгласените ЛНР и ДНР, които заявиха за независимостта си след държавния преврат в Украйна през февруари 2014 година. По последни данни на ООН, жертви на конфликта са над 9 хиляди човека.

 Въпросът за регулирането на ситуацията в Донбас се обсъжда и по време на срещата в Минск на контактната група, която от септември 2014 година вече прие три документа, регламентиращи стъпките по деескалацията на конфликта. Но и след споразумението за примирие престрелките между страните в конфликта продължават.
Петя Паликрушева

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;