ВАРНА, 22 май- Нюз Фронт. » Език мой- мое Отечество», Морската столица на България казва «Здравей» на  десетият международен фестивал на поезията «Славянска Прегръдка».

Откриването на фестивала е с начален час 18:00, днес в зала Пленарна на Община Варна, в навечерието на големия славянски празник 24 май, като международният фестивал, в който участие ще вземат представители на 20 държави  ще продължи до 25 май.

Закриването на фестивала ще се състои в Двора на Кирилицата в Плиска, като в програмата са включени, вечерен спектакъл с много и разноезична славянска поезия- » Пред факела на словото», красива музикална програма, историческа възстановка, официално връчване на наградите от международния поетичен конкурс » Летящо перо».

 

 

 

 

3

 

 

 

Международния проект » Славянска прегръдка» се ражда през 2007 година във Варна, когато е учредена и Славянската литературна и артистична акдемия, която днес има филиали във всички славянски държави, и в няколко европейски.

 

 

 

 

elka

Елка Няголова-  Основател и председател е на Славянска литературна и артистична академия

 

 

«Мили приятели, вълнувам се като пред любовна среща… Много има още да се свърши за това преброено време, но главното е, че отново ще бъдем заедно! И от сутрин до вечер ще бъде поезия! И музика… И всички други изкуства ще бъдат почетени… Разбира се, ще си попеем също — както винаги досега.
За какво си мечтая ли? Ще ви кажа… Искам да видя, че млади хора продължават това дело, че учат езици и търсят контакти, че им е хубаво, когато допират рамене до приятели от други славянски езици, че превеждат и пишат поезия, че са пияни от усещането за светлина и свобода — усещане, което само поезията и въобще — изкуствата, могат да дадат… Това е като… размотаването на кълбото в ръцете ти, за да пуснеш хвърчилото по-високо…»-  Елка Няголова, директор за Балканите на Международна асоциация на писателите и публицистите. Основател и председател е на Славянска литературна и артистична академия, главен редактор на списанието за литература, изкуство и общество „Знаци, чийто стихове обичат и четат не само в Русия, но и в много други дтржави.
Красивия международен проект на славянското слово и духовна комуникация, чиято основна цел е сближаване на културите, съхраняване и укрепване на славянските връзки,  получи много международни поздравления преди началото на 10-то юбилейно издание,  включително и от руският дипломат номер едно, министърът на външните работи на Русия, Сергей Лавров.
1
На добър час!
Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;