Командващият силите на САЩ в Близкия Изток генерал Джоузеф Вотел, който в събота тайно посети Сирия, е обсъждал подготовката за настъпление към Рака — неофициалната столица на Ислямска държава.

 

CENTCOM съобщи по-рано, че генералът се е срещнал с американските военни съветници и лидерите на «Демократичните сили на Сирия» — обединение на силите на въоръжената опозиция, чието ядро е от кюрдски отряди. Според данни от редица средства за масова информация, генералът е посетил няколко места, в това число Кобани около турската граница, където е разговарял с лидерите на кюрдските части.

 

«Генерал Вотел беше в Сирия, подготвяше настъплението към Рака», — написа в Туитър специалният представител на президента на САЩ в коалицията за борба срещу ИД Брет Матгърк.

 

Той добави, че действията на лидерите на ИД в момента се свеждат до публикуване на аудиозаписи в интернет.

 

Пентагонът в петък заяви, че САЩ нямат намерение да освобождават Рака заедно с Русия.

 

Изявлението бе направено след като руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че Русия предлага на САЩ от 25 май да пристъпят към съвместни действия по планиране и нанасяне на въздушни удари по отрядите «Джебхат ан-Нусра» и незаконните въоръжени формирования в Сирия.

 

Според него, Русия си оставя правото от 25 май в едностранен порядък да нанася удари по тези терористични части, които не са се присъединили към примирието.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;