Обкръжават Русия, както през 1941-а

Стивън Коен: Около границите на Русия е съсредоточено рекордно количество враждебни сили

Такова съсредоточаване на враждебни войски около границите на Русия не е имало от времето на нахлуването на нацистка Германия през 1941 година. Това заяви известният американски политолог, специалистът по Русия Стивън Коен.

 

Той отбеляза, че вече месец наблюдава постоянно натрупване на сили на НАТО около руските граници — по суша, въздух и вода. Според аналитика, толкова враждебни сили не са се приближавали до Москва от началото на Великата Отечествена война.

 

Руснаците не са забравили тази война, затова се отнасят много сериозно към действията на НАТО, отбелязва Коен.

Американският професор обръща внимание и върху измисления повод, според който САЩ и НАТО укрепват позициите си в Европа.

 

Алиансът има наглостта да се жалва, че Русия «мести войската си близо до НАТО», — казва той. — Русия има пълното право да разполага силите си на своята територия където си поиска — в това число в Крим и в Калининград.

 

Настоящата криза между Русия и НАТО е сравнена от Коен с Карибската криза през 1962 г. Но, според него, има няколко признака, доказващи, че сега ситуацията е още по-опасна, отколкото тогава. В частност, ако през 1962 година съветските ракети бяха разположени на «90 мили от Америка», то сега ракетите на НАТО са разположени значително по-близо — буквално на две крачки».

Митко Бомбата

 

 

 

 

 

 

 

Коментари:

Зареждане ...