Властите в Ирак прехвърлиха към град Ел-Фалуджа не по-малко от 20 хиляди силоваци за битката с групировката ИД, предаде иракската телевизия «Ас-Сумария«, позовавайки се на ръководителя на федералната полиция на Ирак.

 

ИД държи града, намиращ се на запад от Багдад, от 2014 г. По-рано в неделя се съобщи, че обединеното командване на иракските ВС е призовало жителите да напуснат Ел-Фалуджа. На тези, които не могат да направят това, се препоръчва да се държат по-далече от базите на терористите и да издигнат бели знамена над домовете си.

 

Очаква се, че в битката за Ел-Фалуджа ще вземат участие държавните силови структури, а също шиитското и сунитко народно опълчение.

 

«20 хиляди бойци от силите на федералната полиция, а също военна техника и артилеристи пристигнаха днес в околностите на Ел-Фалуджа и се готвят за настъпление», — съобщи ръководителят на федералната полиция Раид Шакер Джаудат.

 

Телевизията отбелязва, че по-рано силоваците и опълченците са прерязали пътя на терористите, а авиацията е засилила ударите си по позициите им.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;