Бившият световен шампион по шахмат и «един от главните противници на Владимир Путин» Гари Каспаров заяви в интервю за израелския вестник The Jerusalem Post, че лидерът на Русия представлява опасност за западните демократични държави, отбелязвайки също, че САЩ и Европа не са успели да формират ефективна стратегия за противодействие на политиката на Кремъл.

 

«Време е да се признае, че Путин е реална заплаха за свободния свят, а после да започне да се формира стратегия за противодействие срещу него», — заяви Каспаров в разговор с журналист от изданието.

 

Както се отбелязва в материала, опозиционерът е в Израел за провеждането на кампания за популяризиране на шахмата в училищата.

 

«В шахмата, преди да направиш ход, трябва да определиш стратегията. Ако не си направил това — очаквай беда. Но, анексирайки Крим, Путин изхвърли всички фигури от шахматната дъска, — подчерта Каспаров. — Да се правиш, че играеш на шахмат вече не бива, но точно така постъпи Западът. В нашия свободен свят няма политици, планиращи действията си в дългосрочна перспектива, всички те играят блиц, което дава на Путин конкурентно преимущество».

 

Според опозиционера, отказвайки да доставят на Украйна оръжие, САЩ и европейските страни дават на руския президент основание да мисли, че от неговите действия няма да последват толкова сериозни последствия.

 

 

«Когато не направи прави нищо, Обама даде на Путин сигнал. Той въобще дава постоянно на Москва, Техеран и на прочие диктатори и бандити в света сигнали за това, че Америка отстъпва. Те разчитат тези сигнали», — поясни той в интервюто си.

 

«Водещата фигура днес е Путин. Обама е слаб. А докато който и да е диктатор може да хвърли призив към най-мощната в света държава, а нищо не го заплашва вътре в неговата среда на обитание, защото никой: нито генералите, нито олигарсите, нито обикновените хора от улицата, дори те и да ненавиждат Путин, както ми се струва, много хора го ненавиждат, никой от тях не тръгва срещу диктатора, затова той изглежда толкова силен», — отбеляза също Каспаров.

 

Според опозиционера, той разбира стъпките на премиера на Израел Бинямин Нетаняху, опитващ се да координира с Русия действията в Сирия, и му съчувства.

 

«Жал ми е за Нетаняху, та на него му се налага да работи с Путин, защото Обама напусна региона. Но Путин е начело не защото е силен, а защото Америка отстъпва и възниква вакуум, — заяви той. — Едва ли имам право да критикувам Нетаняху за това, което той прави, но той трябва да разбере, че мерките му няма да сработят, защото целта на Путин е диаметрално противоположна на това, което цели Израел, т.е. мир, стабилност и равновесие в интересите. Путин иска да създаде хаос».

 

Каспаров също предупреди, че израелските власти, които продават оръжие на Русия и отказват да доставят същото на Украйна или Грузия, не бива да чакат ответни любезности от страна на Москва.

Превод с омерзение: Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;