В Москва не възприемат излизането на Великобритания от ЕС като трагедия, напротив, за Русия това е колосален шанс, пише московският кореспондент на вестник The Guardian Шон Уокър.

 

«Нищо не свидетелства за това, че Русия се опитва да повлияе върху предстоящото гласуване, но определено съществува мнение, че слабият ЕС, който ще трябва да се оправи с последствията от излизането на Великобритания, ще бъде по-сговорчив партньор», — се отбелязва в статията.

 

За Москва могат да се открият реални външнополитически перспективи — разривът с Великобритания, традиционно заемаща една от най-твърдите на континента позиции по отношение на Русия, ще ослаби единството на Европа по такива въпроси, като например конфликта в Украйна. Освен това, самата Британия след излизането си от ЕС може внезапно да изпита нужда от нови приятели.

 

Противниците на Brexit използват хипотетичния руски интерес като аргумент в своя полза, добавя журналистът.

 

Бившият премиер на Белгия Ги Верхофстад по-рано написа, че «единственият лидер, който ще спечели от тази ситуация, ще бъде Владимир Путин, а британският премиер Дейвид Камерън заяви, че излизането на Великобритания от ЕС би могло да ощастливи руския президент. Русия на свой ред по никакъв начин не изявява отношението си към британския референдум.

 

 

 Според политолога Сергей Уткин, всяка агитация от Русия в полза на Brexit ще бъде контрапродуктивна, отчитайки, как възприемат Русия зад граница. Москва се дистанцира от този въпрос, дори ако някой от елита счита, че решението на Лондон да излезе от ЕС обслужва руските интереси.
«Ако Британия напусне ЕС, Русия може да се окаже в удобна ситуация. Москва може да каже на британското правителство: «Членовете на ЕС на са доволни и са обидени от вашето решение да излезете, на вас ви трябват приятели, а ние сме готови към сътрудничество», — счита експертът.
 Вестникът отбелязва, че през май в Москва е пристигнала делегация от членове на британския парламентарен Комитет по международните въпроси. Според парламентаристи, техните руски колеги не са били силно заинтересовани да обсъждат британския референдум.
Западните дипломати също отбелязват, че въпросът за Великобритания на този етап се намира в периферията на руските интереси.
Референдумът по въпроса за членството на Великобритания в ЕС ще се проведе на 23 май.
Според допитването, броят на привържениците и противниците на Brexit е еднакъв. Въпросът в референдума, който вече се счита за най-важното стратегическо решение на цялото поколение, звучи така:
«Трябва ли Обединеното Кралство да остане член на Европейския съюз или да излее от Европейския съюз?»
Превод и редакция: Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;