Първият и последен президент на бившия СССР в интервю за приложението към неделния брой на Sunday Times заяви, че Вашингтон е излъгал доверието, създадено в периода на «перестройката» в отношенията между Русия и САЩ.

 

 

«Американците протриваха ръце от радост. Те мислеха: «Ние победихме, ние спечелихме «студената война», вместо да признаят тази огромна роля, която ние изиграхме, за да я приключим. Те мислеха: «Сега ние сме стопаните на света», — отбелязва Горбачов.

Той добавя:

 

«Те не бяха наистина заинтересовани да окажат помощ на Русия да стане стабилна и силна демокрация. Те мислеха, че са орязали размерите й. Тогава те изгубиха доверието, което ние създадохме».

 

Горбачов казва, че е искал да реформира, а не да разруши СССР

 

В  интервюто си за изданието той споделя още, че съжалява за разпада на СССР.

 

«Неимоверно много съжалявам за това. Съжалявам, че изчезна тази велика страна с огромните си възможности и ресурси. Моите намерения бяха да я реформирам, но никога не съм искал да я разрушавам. Болшинството руснаци мислят така, както аз. Те не искат връщането на СССР, но дълбоко съжаляват, че СССР се разпадна. Истината е в това, че СССР и до днес би продължил да съществува, ако бях останал на власт», — отбеляза Горбачов.

 

 

 

Журналистът Марк Фанчети, който интервюира Горбачов, отбелязва, че горчивата ирония се състои в това, че Горбачов е подложен на критика в родината си, но е почитан на Запад за едно и също нещо. А именно: за неговата роля, която той изигра за ликвидирането на СССР.

 

Разпадът на страната — това е нещото, което той би желал най-малко от всичко на света. По тази причина той и до днес си остава най-неразбраният световен лидер.

 

В отговор на това Горбачов казва:

 

«Те ще разберат, ще разберат. Имайте търпение».

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ;