ЛОНДОН, 22 май- Нюз Фронт. Турция ще стане член на ЕС не по-рано от 3000 година при сегашните темпове на преговори с общността, състояща от 28 държави. Такова заявление направи премиерът на Великобритания Дейвид Камерън в неделя.

 

 

 

 

2

 

 

« Даже близо в плановете няма възможност, Турция да стане член на ЕС в близко бъдеще»,- каза Камерън  в интервю за теливизия  ITV. 

 

 

 

 

» Турция подаде заявка за членство през 1987 година. И ако запази сегашната си  скорост на прогрес в преговорите , е възможно, да стигне до присъединяване, ориентировъчно, към 3000 година, ако може да се вярва на последните прогнози».

 

 

 

Заявленията на Камерън прозвучаха в самия разгар на агитационната кампания към планирания за 23 юни референдум по повод членството на страната в ЕС.

По такъв начин, британският премиер, който е за запазване на сегашните отношения с Брюксел, изкоментира думите на съратницата си в Консервативната партия Пени Мордонт, заемаща постта заместник-министър на отбраната. Пени Мордонт, която представя лагеря на евроскептиците, заяви по-рано, че Турция ще стане член на ЕС в близките 8 години и, че Великобритания няма какво да направи, за да попречи на това.

 

 

 

 

 

Penny Mordaunt

Пени Мордонт

 

 

«Представителите на кампанията за излизане от ЕС въвеждат в заблуждение хората с изказванията си»,- заяви Камерън, наричайки думите на Мордонт » абсолютно неверни».

 

 

 

» Великобритания, както и всяка друга страна от ЕС, има право на вето срещу присъединяването на друга страна към ЕС»- поясни Камерън.

 

 

По-рано Камерън направи скептично изказване по повод безвизовия режим за гражданите на Турция, заявявайки, че Лондон няма да подкрепи подобна стъпка, дори, ако Брюксел се съгласи.

 

 

« Тъй като, ние сами осъществяваме граничния си контрол, намирайки се извън Шенген, няма да предложим на турците безвизов достъп. Ние ще запазим имиграционната си политика»,- каза той.

 

 

 

 

 

Еврокомисията препоръча в началото на май, да се въведе безвизов режим за гражданите на Турция, които предприемат кратки пътувания в страните от ЕС.

От ЕК, поясниха, обаче, че това може да се случи, само при условие, че Анкара изпълни оставащите 5 условия от 72, уговорени в плана за действие на подготовката на безвизовия режим между Турция и ЕС.

 

 

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;