Един от най-спорните въпроси, които днес се обсъждат от американския Конгрес, е как да се приключи със зависимостта на САЩ от руските ракетни двигатели. Но, според мнението на политолога Тод Харисън, американското правителство първо трябва да обезпечи страната с достойна алтернатива.

 

Понастоящем американското отбранително министерство има два други кораба, пояснява политологът в своята статия за Defense One: скъпата Delta IV, която се използва само за най-тежките военни спътници, и  Falcon 9 – по-новата, не толкова скъпата, но и не така добре изпитаната ракета-носител, като Atlas V с руските двигатели РД-180.

 

И Конгресът, и Министерството на отбраната на САЩ са на мнение, че трябва да се откажат от руските двигатели . Но главният въпрос е в това, колко скоро това трябва да се случи, каква алтернатива трябва да се използва и колко ще струва тя. Опитът твърде рязко да се избавят военните от РД-180 може да се превърне в катастрофа при пуска от страна на военните. От друга страна, докато се закупуват руски двигатели, се подрива цялата програма на санкциите на САЩ, а Русия може да използва тази слабост на Америка.

 

Авторът на статията предлага да се извършат повече пускове на Falcon 9, да се продължи разработката на двигателите AR1, които могат да заменят руските за Атлас, както и двигателите ВЕ-4 за новите ракети Вулкан, които трябва да заменят Атлас V, а също да се отделят пари за най-честите пускове на Делта IV. Всеки вариант носи рискове и загуби, още повече, че загубата на военен спътник ще бъде съпроводен с милиардни загуби, а при използването на новите технологии неудачните пускове не са рядкост.
 Решението да се откажат от РД-180 авторът на статията нарича сфера, «в която природната склонност на Конгреса към вмешателство може да създаде повече проблеми, отколкото да реши такива». Според него, няма никакви причини да се ограничава закупуването на руски двигатели веднага. Русия както и преди е готова да продава, независимо от всички заплахи.
И затова Тед Харисън предлага да се използват всички варианти.
Конгресът, според него, трябва да гарантира използването на конкурентната среда в тази сфера, а отказът от РД-180, точно обратното, ограничава конкуренцията и форсира прехода към американски двигатели, които може би още не са готови за това.
«В края на краищата, това е ракетна наука», припомня политологът в статията си за изданието.
Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ;