АВС: Негърът Обама премахна думата «негър» от американските закони

 

Президентът на САЩ Барак Обама подписа закон, който изключва от федералното законодателство «оскърбителни споменавания на малцинства», в частност думите «източен», «негър», «испаноговорящ» и много други, които се използваха по отношение на различни категории население от САЩ, съобщи ABC News.

 

Законопроектът е призван да направи текстовете по-съвременни и да ги избави от неполиткоректните формулировки на 1970-те, които се срещаха в документите на Министерството на здравеопазването и социалните служби в САЩ.

 

«Понятието «източен» няма място във федералното законодателство, това е унизителен и архаичен термин, който трябва да отиде в историята», — отбелязва един от авторите на законопроекта.

 

Подобни думи се използват, за да се подчертае, че тези групи хора вечно ще останат чужденци и никога няма да могат да се превърнат в пълноценни американци, се казва в съобщението на АВС.

 

«Корените на тези названия трябва да се търсят в ерата на европейската колонизация, когато думите «изток» и «източен» се използваха за описание на Азия или азиатското население като непълноценно, екзотично и изостанало»,- отбелязва директорът на Центъра по изследване на имиграцията от Университета в Минесота Ерика Ли.

 

През февруари законопроектът  беше одобрен от Палатата на представителите на САЩ, после на 10 май за него единодушно гласува Сенатът на САЩ.

 

От момента на подписването от президента актът придобива юридическа сила.

Петя Паликрушева

 

 

Коментари:

Зареждане ...