Виетнам няма нищо против Русия да се върне във военната си база в Камран, но това сътрудничество не трябва да е насочено срещу трети страни, заяви на 17 май посланикът на Виетнам в Русия Нгуен Тхан Шон.

 

Политиката на Виетнам се заключава в следното: страната да не влиза във военни съюзи или да си съюзничи с една държава срещу друга. В този контекст базата в Камран

ще изпълнява морски транспортни услуги, ремонт на кораби и развитието на военната техника за гарантирането на мира и стабилността в региона, — отбеляза дипломатът.

 

 

Той заяви още, че Ханой има намерение да развива с Москва сътрудничество в сферата на отбраната. Дипломатът добави, че Виетнам винаги е считал Русия за «свой близък, традиционен партньор», и че «близките отношения с Русия са приоритет във външната политика на Виетнам».

 

Припомняме, че през 1979 година Социалистическа Република Виетнам предостави  Камран и съоръженията там на СССР чрез 25- годишна безвъзмездна аренда.

 

Съветските военни преустроиха и разшириха базата, която скромно се наричаше ПМТО ВМФ. Тя беше мощна военно-морска база на 17-та оперативна ескадра. Тук се намираха едновременно осем-десет кораба, от четири до осем подводници и други морски съдове. Базата в Камран позволяваше на Тихоокеанския флот на СССР да контролира южната част на Тихия и Индийския океан. През 2001 година ръководството на Русия взе решение да не продължава договора с Виетнам и предсрочно евакуира базата.

 

На 12 ноември 2013 година между президентите на Русия и Виетнам бе подписано споразумение за създаването на съвместна база за обслужване и ремонт на подводници в Камран.

 

През февруари 2014 година министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу заяви, че Русия ще разшири военното си присъствие в света: в ход са преговори за разполагането на военни обекти във Виетнам и Куба, «активно се работи и по Сейшелските острови, Сингапур, Алжир, Кипър, Венецуела, Никарагуа и още редица страни».

 

Шойгу отбеляза, че на екватора и в други региони на света трябва да има обекти, от които да се ползват самолетите от Далечната авиацията на Русия. От пролетта на 2014 година летището в Камран за първи път започна да се използва за обслужване на самолетите Ил-78, които обезпечават с гориво във въздуха стратегическите ракетоносци Ту-95МС.

 

А през ноември 2014 година стана ясно, че по време на визитата си в Русия генералният секретар на ЦК на Компартията на Виетнам е подписал споразумение за опростен ред за влизане на руските кораби във виетнамското пристанище Камран.

 

Руските кораби трябва да внесат само уведомление до пристанищните власти, за да извършат заход в Камран. Това бе важно събитие, защото Виетнам стана втората държава — след Сирия — с която Русия се договори за подобен ред.

 

Още тогава някои експерти предположиха, че скоро с Виетнам ще бъде подписано и друго споразумение, подобно на вече действащото в Сирия — за създаването на материално-техническа база на ВМФ на Русия в Камран, по-точно за нейното завръщане.

 

Виетнам е традиционен партньор на Русия във военно-техническата сфера. За последните години страните подписаха договори на обща стойност над 4.5 млрд долара. Понастоящем Русия доставя на Виетнам подводници от проекта 06361 «Варшавянка» с ракетен комплекс  «Club-S».

 

Виетнам вече притежава подвижния брегови ракетен комплекс «Бастион», а също геоинформационната система «Хоризонт».

 

В поръчаната от Виетнам военна техника присъстват ракетните катери тип «Мълния», стражевите фрегати от проекта 11661 «Гепард-3.9», а също изтребителите Су-30МК2…

 

Виетнамците заслужават голямо «благодаря» за Камран, както и кубинците за Лурдес, защото когато СССР си тръгна, американците веднага се опитаха да сключат договор за аренда на бившите съветски военно-технически обекти. Но независимо от всички опити на Петнагона, виетнамците не се съгласиха на това.

 

Виетнам очакваше завръщането на Русия.

 

По време на СССР Камран беше най-голямата военна база на Съветите зад граница. В базата присъстваха Ту-95, Ту-142, ескадрили Ту-16 и Миг-25, транспортните Ан-24, хеликоптери…

 

В Камран постоянно присъстваха около 20 кораба и други морски съдове на СССР, около 40 самолета.

 

 

Е, Русия по всяка вероятност ще се върне във Виетнам. Мощно.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;