Опасността, която повлича за Съединените Щати растящият потенциал на «стремително усъвършенстващата се» руска армия, открито бе призната на най-високо ниво от американското Министерство на отбраната, пише National Interest.

 

Офицерите на САЩ «се стараят да убедят администрацията на Обама и американския народ да се отнесат сериозно към растящата заплаха за нашата национална сигурност и сигурността на нашите съюзници».

 

Председателят на Обединения комитет на началник щабовете на САЩ Джоузеф Данфорд заяви, че «руското военно присъствие представлява само по себе си широк диапазон от заплахи за националните интереси на САЩ.

 

Независимо от намаляването броя на населението, Русия е вложила значителни средства за формирането на своя военен потенциал. Неотдавна Путин разположи различни системи, в това число междуконтинентални балистични ракети, самолети, атомни подводници, танкове и системи за противоракетна отбрана. Видяхме как Русия разположи в Сирия най-съвременния си арсенал от традиционно въоръжение, също внимателно наблюдаваме последните разработки и действията на Русия в космоса и киберпространството».

 

В този дух се изказа бившият върховен главнокомандващ Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа Филип Бридлав.

 

«Русия не е изоставила многогодишните си усилия по модернизация на армията. Нейните неотдавнашни действия в Украйна и в Сирия показват тревожен ръст на броя на експедиционните войски, боеспособността и потенциала на материално-техническото обезпечение. Последните 20 годни Русия анализира военните операции на САЩ и разработи доктрина, създаде въоръжени сили като ефективен противовес на това, което тя счита за силни страни на САЩ и НАТО».

 

 

Макар руската армия все още да не е най-могъщата в света, то тя много бързо набира мощ. Стремителният ръст на руския военен потенциал след «лошо измислената» операция в Грузия през 2008 година впечатлява, признава американското издание.

 

Министерството на отбраната на Русия постоянно демонстрира новите си възможности, провеждайки мащабни внезапни военни учения.

 

По време на операциите в Крим и в Украйна Русия демонстрира до преди това неизвестни способности за координирани действие на танковите, авиационните части и артилерията с радиоелектронната борба, с използването на дронове и далекобойна авиация, за да установи местонахождението на украинските командни пунктове, за да създаде пробойни в работата им и да ги унищожи, пише изданието.

 

Критиците се стараят да убедят обществеността в това, че истинската цел на речите на Пентагона за руската заплаха е «напълно користна»: американското военно министерство само иска да погълне повече финансови ресурси.

 

Независимо от това националната комисия по въпросите за бъдещето на сухопътните войски направи извода:

 

«Доктрината на Русия и способността на страната да заплашва интересите на САЩ свидетелстват за това, че американската армия трябва…бързо да даде отпор на артилерията, авиацията, танковете …на Русия, които нападат европейските ни съюзници».

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;