БЕРЛИН/БРЮКСЕЛ, 21 май- Нюз Фронт. Организацията « Pro Asyl» обвини Турция в тежки и груби нарушения на човешките права  по отношение на бежанците и настоя за незабавно прекратяване на пакта на ЕС с тази страна.

 

 

 

» Канцлера на Германия пожертва правата на човека по отношение на бежанците заради тази сделка», казва директорът на «Pro Asyl» Гюнтер Буркхардт пред немското издание«Deutschen Presse-Agentur», малко преди предстоящото посещение на Ангела Меркел в Турция.

 

 

1

 

 

» Опитът от изминалите седмица надмина и  най-лошите опасения. В Турция, а също така  и в Гърция бежанците систематично са лишавани от граждански права. «,- казва Гюнтер Буркхардт.

 

 

 

 

В неделя Меркел ще пристигне на кратко посещение в Турция, за да се включи Световната хуманитарна среща в Истанбул. Също така е планира среща с президента на Турция Реджеп Таийп Ердоган. Съглашението между Анкара и ЕС по приема на мигранти, за чието ускорено подписване Ангела има съществен принос, предвижда, че бегълците, които нелегално се пренасочват от Турция към гръцките острови, ще бъдат депортирани.

 

 

В течение на изминалите седмици сътрудниците на «Pro Asyl» направиха пътешествия както из Турция, така и в Гърция, за да си изградят представа как се прилага подписано Споразумение за приемането на бежанци. Организацията финансира също така, няколко адвоката, които трябва да се грижат за интересите на бежанците, успя да разгледа многобройните протоколи от запитванията на търсещите убежище в Гърция, които по-късно, са били депортирани в Турция.

 

 

 

 

3

 

 

 

Разглеждайки документите, Буркхардт отбелязва, че в Гърция необходимостта от защита на бежанците не се проверява както следва. Индивидуалните причини за бягство и личните обстоятелства, чисто и просто са били игнорирани. Освен това, бегълците нямат никаква възможност по юридически път да противостоят на решенията на тамошните власти.

 

» Това просто е невъзможно, ако както на Лесбос 3000 арестувани бежанци и за тях няма нито един адвокат».

 

 

13 бегълци от Гърция са били депортирани в Турция без предварително разглеждане на заявленията им за предоставяне на убежище. В Турция множество бежанци са били хвърлени в местата за лишаване от свобода, продължава да описва наблюденията си  Буркхардт.

 

 

 

5

 

 

 

 

Много от пострадалите са съобщили, че са били принудени «доброволно» да се връщат в родината си, заплашени, че в противен случай ще им се наложи да прекарат месеци зад решетките.

 

 

 

 

» Турция въобще не спазва правата на човека по отношение на бежанците»,- критикува Гюнтер Буркхардт.

 

 

 

 

» Европа е приспивана с изказванията на Турция, че всичко се случва по правов път, и върви по мед и масло едва ли не. Скрива се и факта, че се случват колосални нарушения на човешките права».

 

«Pro Asyl“ е информирало федералното правителство за нарушения и няколко извънредно актуални единични случаи, но въпреки това, не са предприети никакви действия.

 

 

 

» Такова впечатление, сякаш Европа просто си затваря очите за всичко това, включително и канцлерът на Германия прави същото».

 

 

 

 

Българска редакция News Front.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;