France 2: МВнР на Франция потвърди решението на Париж да свали санкциите от Русия

Дата на публикуване: 21 05 2016, 09:00


Трябва ли да се укрепи сътрудничеството с Русия?

 

ЖАН-МАРК ЕРО, министър на външните работи на Франция: Вижте, Русия не ни е противник, тя е партньор. Но такъв, с който имаме разногласия.

 

Трябва ли да се свали ембаргото?

 

ЖАН-МАРК ЕРО: Ембаргото? Имате предвид санкциите, които бяха въведени от 28 страни в Европейския съюз и изтичат до началото на лятото? Трябва ли те да бъдат подновени или не? Аз ясно заявих на Владимир Путин по време на визитата си в Москва, че ние искаме отмяна на санкциите, нека да е поетапна, но ситуацията трябва да се промени, в частност в Украйна, а на този етап тя не се променя.

 

Това, което се случи в Украйна е посегателство върху европейските граници и опит да се отдели част от страната, Крим — важно е всичко това да се промени. Има Мински споразумения, има т.нар. Нормандски формат, който беше създаден по инициатива на Франция и Германия и в който бяха поканени Украйна и Русия. Аз участвах в няколко срещи от този формат, в Париж и в Берлин. Има определен прогрес, но това не е достатъчно.

 

Така че заявявам: искаме отмяна на санкциите, но за целта са необходими конкретни резултати. Русия, а също Украйна, трябва да внесат своя принос.

Благодаря.

В ефир на 20 май 2016 година.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;

Добавить комментарий