ЧЕРНА ГОРА, 21 май-Нюз Фронт.  Черна Гора отбелязва Денят на Независимостта си на 21 май, за юбилейна 10 година след проведения референдум за отделянето от  » Мала Югославия» — Държавния съюз на Сърбия и Черна Гора. Днешният ден бе посрещнат с тържествени мероприятия, празнични програми по местните телевизии, и , разбира се, гръмки политически заявления.

Националният празник — Ден на независимостта в Черна Гора, която е една от най-младите независими държави в света, се отбелязва на 21 май, в деня на проведения референдум през 2006 година.

 

Референдумът от 2006 година опозиционните политици, даже с различни възгледи смятат за първото «откраднато гласуване», след което, нито веднъж не е имало провеждане на честни избори. Какво е нивото на доверие към властта в държавата, появила се в резулат на спорен референдум- е ясно за всички.

 

 

 

 

 

40

( забележете тези усмивки, и малко по-долу в снимките сравнете чувствата към НАТО на народа)

 

 

Един от водещите новинарски портали в Черна Гора  Vijesti днес изклезе със заглавие: «Честит празник, на тези, които има какво да празнуват!»

 

По ирония на съдбата, на 10 годишнина от своята независимост младата държава се оказа в трудното положение да каже «НЕ», на най-неприличното предложение от страна на военния алианс, който само преди 17 години безмилостно бомбардира в продължение на 78 дни по тези земи.

В действителност, апогеят на «независимост» стана подписването на Протокола за встъпване в НАТО, два дни до отбелязването на юбилея на «суверенитета».

 

Премиерът Мило Джуканович в «празнично» интервю заяви, че «няма по-голямо обезателство от това, да запази резултатите от 21 май, като с гордост отбеляза, че Черна Гора празнува юбилея си » на прага» на НАТО и ЕС.

 

 

 

 

41

 

 

 

42

 

 

 

43

 

 

Дали са си представяли черногорци през 2006 година, когато още са съвсем пресни спомените за ужаса от натовските бомбардировки, че след десет години тази независимост ще отбелязват на прага на врага?

Както отбеляза политологът Драган Петрович след подписването на скандалния протокол с НАТО, Мило Джуканович нямаше право на такава стъпка, срещу волята на народа.

 

 


 

Българска редакция News Front.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;