За подписването на протокола с НАТО в Брюксел Мило Джуканович определено нямаше подкрепата на болшинството на народа в Черна Гора. Такова мнение изрази в интервю за News Front научният сътрудник на института за международни изследвания, политологът Драган Петрович от Белград.

 

 

 

 

37

 

Драган Петрович- научен сътрудник в института за международни изследвания, политолог

По този, толкова чувствителен въпрос, няма консенсус сред политическите и обществени сили в Черна Гора. И даже не всички избиратели на ДПС ( Демократичесла партия на социалистите- управляващата партия в страната), не подкрепят встъпването в НАТО, особено без демократично провеждане на референдум. 

Това е продължение на антидемократичния процес на властта, която Мило Джуканович държи, а в този случай- път към радикализация на ситуацията в страната, което със сигурност няма да донесе нищо положително в региона. И за НАТО вероятното встъпване на Черна Гора, като пълноправен член без провеждането на референдум, след такива дълги манифестации, протести и съпротива от страна на опозицията, също няма да е от полза»,- смята Драган Петрович.

 

 

 

 

 

» Джуканович, явно иска, да измерва успешността на своя режим на управление изключително според достиженията в областта на интеграцията с ЕС и НАТО. За влизане в НАТО няма волята на болшинството граждани, страната е разделена.

по въпроса за ЕС, Черна Гора е далече от членството, а и самият ЕС сега се намира в криза, и има маса противоречия, и явно е далече от мисълта, че Черна Гора, имаща големи социални, икономически и политически проблеми, ще успее да ги реши с успехите си в евроинтегрирането.

Многочислените противоречия в сегашният вътрешен, обществено-политически  живот на Черна Гора, само ще се задълбочават, тъй като Джуканович си пробива път в НАТО без демократичен консенсус и референдум»- отбеляза научният сътрудник на института за международни изследвания в Белград.»

 

 

 


 

 

 

 

«Очакваме продължаване на протестите на опозицията и мъчителни преговори, активизация на «втората част» в областта на създаването на временно правителство. Във всеки случай, скоро предстоят парламентарни избори, ако разбира се, се стигне до тях, и опозицията успее да се класира. Това ще бъде важен тест за по нататъшното разпределение на съотношението на силите в страната»- обобщи Драган Петрович.

 

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;