Постоянният представител на Русия при НАТО Александър Грушко заяви, че ускореното встъпване на Черна Гора в алианса не само нарушава критериите на НАТО, но и отслабва регионалната безопасност.
alexander_grushko

 

 

» Очевидно е, че това е поредната стъпка, която отслабва регионалната безопасност и стабилност и задълбочава разделителните линии, вклиючително и в балканския регион»,- цитират думите на Грушко РИА.

 

 

 

Александър Грушко, също така смята, че НАТО престъпва собствените си критерии по приемането на членове, тъй като обикновено се разглеждат кандидатурите на тези, които могат да внесат някакъв принос в общоевропейската безопасност.

По негови думи, въоръжените сили на Черна Гора наброяват около 2 хиляди души, затова участието й в защитата на страните от Балтийския регион от » агресивните устремления» приличат на театър на абсурда.

 

Припомняме, че на 19 май външните министри от страните-членове на алианса подписаха Протокол за присъединяването на Черна Гора към НАТО, на специална церемония в централата на Брюксел с премиерът Мило Джуканович.

Подписването на скандалният документ, въпреки волята на черногорския народ, който в течение на няколко месеца, настоява за провеждането на демократичен референдум по въпроса, и провежда масови антиправителствени и антиНАТОвски протести буквално взриви обществеността в балканската страна, която се бори за своята независимост от прозападните течения.

 

Протоколът ще влезе в сила, ако бъде ратифициран от всички държави-членки на НАТО, а иначе Черна Гора до момента ще бъде със статут на наблюдател, и ще бъде заставена да участва в заседанията на НАТО.

 

От черногорската опозиция, нарекоха подписаният от Мило Джуканович Протокол, позорен акт и предателство на славянските ценности, смятайки подобно действие за нелегитимно и престъпно.

 

Въпросът за провеждането на референдум, от който така се страхуват както от структурите на НАТО, така и от управляващата власт в Черна Гора, е единствения шанс за страната да избегне насилственото присъединяване.

 

 

 

 

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;