Румяна Бъчварова, Владислав Горанов, Ивайло Московски, Божидар Лукарски, Николай Ненчев, Меглена Кунева и Екатерина Захариева.

 

Ей тая групичка — по случайност министри засега, се орезилиха завчера пред света и у нас.

 

Не искаха да бъде даден орден «Стара планина» на Нешка Робева.

 

И изрекоха пълната глупост, че била добра в спорта, но «приносите й в културата не може да се съпоставят с тези на действително утвърдените творци».

 

Ще ми се смеят и гаргите, ако тръгна да обяснявам на тези аналфабети коя е и какво е дала Нешка на България и на българската култура.

 

Не се мятат бисери в мръсна локва.

 

Слезте на улицата и попитайте хората кои са Иглика Трифонова или Деян Енев (цитирам напосоки двама от творците, които ще получат ордени за 24 май).

 

Поне 90% няма да отговорят.

 

Но няма българин — от мало до голямо, да не знае коя е Нешка.

 

Народът отдавна я е наградил с цялата си любов и възхищение. Вярна на себе си, тя отказа ордена и пред думите в нейното писмо нямат грам значение гърчовете на духовни плебеи, с каквито е бъкано на «Дондуков» 1.

 

Възхищавам се от всички български творци, които заслужено ще бъдат отличени за 24 май.

 

Обаче.

 

Кой и кога превърна Деня на буквите в ден на изкуствата, та с изключение на трима писатели всичките останали наградени са актьори, режисьори, художници, музиканти?

 

Все пак 24 май е символ на писмеността, на книжовността, на знанието.

 

На този ден винаги ни води уникалната българска надежда, че «науката е слънце» и че «народността не пада там, гдето знанието живей»!

 

Нима учителите и учените на България не заслужават отличията на нацията в този ден, та им връчват «призове» в разни ъгли и кьошета само на това или на онова ведомство?!

 

Колко поколения деца минаха през сърцето и ума тъкмо на Нешка Робева, колко бяха възпитани от нея не само на естетика, но и на отговорност, на воля да покажеш най-доброто от България пред света.

 

Нали образованието е и възпитание.

 

Поне на 24 май се сетете, че народът е поставил на пиедестал хората на знанието и пред него е дребен всеки политик.

Велиана Христова

Тагове: ; ; ; ; ; ;