Във връзка с изявлението на президента на страната Росен Плевнелиев, че няма да се кандидатира за втори мандат за президент, политологът Димитър Ганев заяви в предаването «12+3» по «Хоризонт» следното:

 

«Не съм изненадан от решението на държавния глава.

 

В последните дни станахме свидетели на номинациите за посланици на ключови фигури от екипа на Плевнелиев. Ветото, което беше преодоляно с гласовете на ГЕРБ, като че ли беше финалния акорд на всичко това, защото много трудно можеш да преодолееш вето на президента Плевнелиев и няколко седмици по-късно да го номинираш за втори мандат.

Радан Кънев е знаел, че Плевнелиев няма да се кандидатира за нов мандат и предложи подкрепата си като „тактически ход“, за да се позиционира Кънев като „един от малкото радетели на проевропейската ориентация на България.

 

Президентстването на Пленвелиев може да се обобщи така — това бяха изключително трудни пет години, които бяха в почти перманентна политическа криза с два служебни кабинета —  фактически най-тежката задача, която може да има един президент.

 

Ако трябва да се върнем назад, той изигра по-скоро положителна роля в разрешаването на тези политически кризи. Действително трябва да му се отчете фактът, че това е истински последователен човек, който от началото на своя мандат, до самия края, не промени своята позиция.

 

Тази позиция, разбира се,  доста често влизаше в конфликт с позицията на други основни политически субекти, както и с една голяма част от самото общество. Ако трябва да дадем някаква критика, то е, че като че ли Плевнелиев не успя да стане, в пълния смисъл, обединител на нацията, като че ли на моменти заставаше  от едната страна на барикадата.

 

Президентът ще използва контактите и влиянието си, за да реализира различни инициативи, но не и да участва в партийна дейност».

Тагове: ; ; ; ;