Привърженици на украинския националистически граждански корпус и полк «Азов» завършиха митинга си около Върховната рада в Киев, те искат да не се допускат избори в източна Украйна.

 

Радикалите бяха запалили димки и взривяваха пиротехнически средства, предаде РИА Новости.

 

Депутатът от Върховната рада на Украйна, основателят на батальона на Националната гвардия «Азов» Андрей Билецкий заяви, че активистите имат намерение да свалят и Радата, и администрацията на президента, ако изборите в Донбас се проведат.

 

Редът по време на митинга се пазеше от около 2 хиляди полицаи и бойци от Националната гвардия.

 

Въпросът за провеждането на избори в Донбас е един от ключовите в преговорите. Властите на ДНР и ЛНР няколко пъти отлагат гласуването, в момента те са насрочени за 24 юли 2016 г. Киев на свой ред отлага приемането на съответния закон, обосновавайки се с необходимостта от гарантиране на сигурността в юго-източната част на страната. ЦИК на Украйна счита, че изборите могат да бъдат проведени едва след две години.

 

Батальон «Азов» влиза в състава на Източното оперативно-териториалното обединение Нацгвардия на Украйна и активно участва в бойните действия в Донбас. Според данни от СМИ, много бойци имат дяснорадикални и неонацистки убеждения. 

 

През 2015 година палатата на представителите на конгреса в САЩ забрани да се помага на батальона «Азов»

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;