Кюрдските сили за самоотбрана (КСС) са извършили мобилизация и се готвят за щурм над сирийския град Рака — «столицата» на терористичната групировка Ислямска държава.

 

Настъплението ще бъде подкрепено от авиацията на международната коалиция, съобщи агенция Sputnik, позовавайки се на собствен източник, приближен до командването на КСС.

 

Според данни на агенцията, самолетите на оглавяваната от САЩ коалиция са хвърлили над Рака листовки с призив към мирните граждани да напуснат града.

 

Източник от Ейн-ал-Араб (на север от провинция Алепо) споделил пред Спутник, че големи сили на кюрдските въоръжени отряди вече са сформирани и са готови да започнат щурм в близките часове.

 

Освен това, в град Ейн-Иса в северната част на провинция Рака е извършена пълна мобилизация на бойците от «Сирийските демократични сили», пише агенцията.

 

Източниците съобщават също, че преди няколко дена се е състояла среща между лидерите на кюрдския демократичен съюз Салех Муслим и делегация от «международната коалиция» в село Хараб Ишк, по време на която се е обсъждала мащабната операция срещу ИД в провинция Рака.

 

Миналата седмица официалният представител на Пентагона полковник Стивън Уорън заяви, че бойците в Рака са обявили извънредно положение и се готвят за обсада на града.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;